Μπορεί να υπάρξει αλλαγή τάσης στις ξένες αγορές, μετά την πτώση της Δευτέρας. Αυτό φάνηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια που δείχνουν σήμερα έτοιμα να αντιμετωπίσουν με αισιόδοξες προσδοκίες τις συναλλαγές, στη συνέχεια της πρώτης βδομάδας του 2019, με εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Μπορεί να υπάρξει αλλαγή τάσης στις ξένες αγορές, μετά την πτώση της Δευτέρας. Αυτό φάνηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια που δείχνουν σήμερα έτοιμα να αντιμετωπίσουν με αισιόδοξες προσδοκίες τις συναλλαγές, στη συνέχεια της πρώτης βδομάδας του 2019, με εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.
Στο ΧΑ οι πιέσεις στη χθεσινή σύνοδο έδωσαν τη θέση τους στην αυξημένη ζήτηση μετά την πρώτη ώρα, με αποτέλεσμα να κλείσει η αγορά με μικρότερες απώλειες από εκείνες που εμφάνισε στο πρώτο μέρος. Ο 25άρης μάλιστα έκλεισε στο ανώτερο μέρας μετά τα κέρδη που εμφάνισαν οι ΜΠΕΛΑ +1,32%, ΕΥΔΑΠ +1,19%, ΕΕΕ +1,06%, ΤΙΤΚ +0,98%, ΟΤΕ +0,93%, και ΕΛΠΕ +0,13%, ενώ 17 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή. Μέτρησαν επιβαρυντικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-4,17%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,86%, την ΕΤΕ στο -5,26%, ΕΥΡΩΒ -3,70% και την ΠΕΙΡ στο -5,26%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,13%.
Στα πρωινά σχόλια οι εγχώριοι αναλυτές υπογράμμιζαν τη σημασία των εξελίξεων. “Η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει τον καταλύτη πολιτικών εξελίξεων. Παράλληλα, στο τέλος της εβδομάδος (18/1) αναμένεται η ανακοίνωση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας, με προσδοκίες για αναβάθμιση, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν τα συμβόλαια των Παραγώγων του τρέχοντα μήνα. Αναμένεται, επομένως, μια εβδομάδα με συναλλακτική βελτίωση και αυξημένη μεταβλητότητα με τον Γ.Δ. να επιδιώκει την περαιτέρω αναρρίχηση εν μέσω μιας ζώνης που συνιστά σοβαρή περιοχή αντίστασης” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Εξέφρασε την άποψη που συχνά ανέφεραν οι Έλληνες αναλυτές πως οι εκλογές θα αυξήσουν τη διάθεση για ρίσκο. Κάτι που δεν συνέβη χθες και το πιο σημαντικό ήταν ότι οι ξένοι επενδυτικοί Οίκοι δεν είδαν τις εξελίξεις στο εσωτερικό με τον ίδιο τρόπο. «Η πολιτική σκηνή της Ελλάδας πρόκειται να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των Επενδυτών, για το αν τα χρόνια των αναταραχών έχουν μείνει στο παρελθόν». Τόνιζε σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η Merit Sec εκτιμούσε: «Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις φέρνουν την εκλογική αναμέτρηση νωρίτερα, με αυξημένες πιθανότητες αυτή να πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Το γεγονός είναι θετικό για την Οικονομία και το Χ.Α., το οποίο θα μπορούσε, μερικώς, να αυτονομηθεί έναντι νέων πιέσεων στις Διεθνείς Αγορές. Εξίσου κρίσιμο για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη είναι όμως και μία πετυχημένη έξοδος στις Αγορές. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται στήριξη από τις ετυμηγορίες των Οίκων αξιολόγησης, με την κοντινότερη να ανακοινώνεται αυτή την Παρασκευή. Αυξάνονται οι πιθανότητες ανοδικής διάσπασης των 650 μονάδων».
Σε επιφυλακή καλούσε η Beta Sec: «Η Αγορά αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής, μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, η οποία θα γίνει την Τετάρτη». Η Morgan Stanley εκτιμά πως ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τις Αγορές ως ένα νέο γεγονός ρίσκου. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν παραπέμπουν στην πιθανότητα μεγάλου κέρδους για τα μη συστημικά κόμματα. Αντιθέτως, υποδηλώνουν πως αν διενεργηθούν σύντομα νέες εκλογές, τότε η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά. Δεδομένων των επίμονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους και το υψηλό απόθεμα “κόκκινων” δανείων, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση και η μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελούν “κλειδί» για την Ελλάδα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να παραμείνει στην εξουσία για λίγους ακόμη μήνες, αν και αυξάνεται το ρίσκο πρόωρων εκλογών την Άνοιξη (πιθανόν το Μάιο μαζί με τις Ευρωεκλογές). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πίσω από τη ΝΔ, η οποία δείχνει πιθανότερο να ηγηθεί της επόμενης Κυβέρνησης. Παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου και της δημοσιονομικής πειθαρχίας παραμένουν χαμηλές». Σημείωσαν από τη Citigroup.
Η διατήρηση των όγκων σε χαμηλά επίπεδα, αποτυπώνει τη διάθεση για αναμονή από την πλευρά των επενδυτών και εξάρτηση από την ατμόσφαιρα στις διεθνείς αγορές, που τις επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εταιριών των ΗΠΑ. Εκεί ξεκίνησαν τις ανακοινώσεις για το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Στη δίνη της Κίνας βρίσκονται οι διεθνείς αγορές. Το χρηματιστήριο της Wall Street ξεκίνησε με χαμηλές πτήσεις από την εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας στην ασιατική χώρα, πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,36% ή 87 μονάδες στις 23.909,84, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,53% στις 2.582,61 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,94% στις 6.905,92 μονάδες. Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan(+1,3%) και Goldman Sachs (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-2%) και Apple (-1,7%).
Θετικά υποδέχθηκε η αγορά τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου που ανακοίνωσε η Citigroup (+4%). Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 4,31 δις δολάρια από ζημιές 18,89 δις το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στα 1,61 δολάρια ανά μετοχή έναντι 1,55 δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 2,1% στα 50,51 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.291 δολάρια την ουγκιά. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στα 1,1470 δολάρια από 1,1469 την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,7%.
ΕΥΡΩΠΗ
Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την απροσδόκητη πτώση στις εξαγωγές στην Κίνα που προκάλεσε εκτόξευση στις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η Τερέζα Μέι ανέφερε σε ομιλία της ότι εάν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει της συμφωνία του Brexit, τα αποτελέσματα θα είναι είτε Brexit χωρίς συμφωνία είτε ο κίνδυνος να μην υπάρξει καθόλου το Brexit.
Στο μακροοικονομικό πεδίο, στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σημείωσε απώλειες κατά 1,7% η βιομηχανική παραγωγή σε σχέση με τον Οκτώβριο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κινήθηκε αρνητικά κατά 1,3%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τον Οκτώβριο είχε αυξηθεί κατά 0,1% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,48% στις 347,51 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,91% στις 6.855,02 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 10.855,91 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 4.762,75 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,23% στις 8.818,60 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 19.171,48 μονάδες.
ΧΑ
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό και η τάση των ευρωπαϊκών έριξαν τον ΓΔ
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών καθοδική πορεία στην πρώτη ώρα, και αν και σε αρνητικό πεδίο μόνιμα, ο ΓΔ εμφάνισε κατόπιν, υπολογίσιμο άλμα από τη «βάση» των 624 μονάδων. Είχαμε εγγραφή κατώτερου στην πρώτη ώρα και ανώτερου στο άνοιγμα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Έγινε γρήγορα σαφές πως δεν θα γινόταν επί ώρες η αναζήτηση του κατώτερου μέρας. Φάνηκε πως θα ήταν στις 623,63 μονάδες, με τιμή ανοίγματος τις 632,03, αφού μετά την εγγραφή του για δεύτερη φορά (στις 11:35) απόκτησε ανοδική πορεία. Έτσι στις 16:52, με την σταθερής αλλά μικρής κλίσης άνοδο, οδηγήθηκε στο ενδοσυνεδριακό ανώτερο μέρας στα επίπεδα των 629 μονάδων και η κίνηση του μέσου όρου έγινε σταθερά πλάγια σε ζώνη τιμών μεταξύ 628 και 629 μονάδων ως τις 17:00. Για να φθάσει στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 627,79 μονάδες. Στις δημοπρασίες όμως, από την αυξημένη ζήτηση τον έκλεισαν στις 629,88 μονάδες, που ήταν 5,8 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, η αγορά «απέτυχε» αυξήσει τα κέρδη από το ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ μάλλον δεν πέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών κάτω από το μέσο όγκο της προηγούμενης βδομάδας.
Τη σύνοδο σφράγισε το σχετικά χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 1,672 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή σχετικά διακύμανση της απόδοσης τους (2 μονάδων). Τελικά, η απόδοση δεν είχε μεταβολή, παραμένοντας κοντά στο 4,30%.
Ήταν σύνοδος με υπεροχή των αγοραστών οι οποίοι επέβαλαν χαμηλότερες τιμές για να απορροφήσουν την προσφορά που προκάλεσαν οι αγοραστές. Το ελάχιστο στις 623,63 ήταν 30,9 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:00, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό ξεκίνημα αλλά νευρική ανοδική κίνηση στη συνέχεια σε αρνητικό πεδίο επίσης. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 629,88 μονάδες, που ήταν 6,2 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 2,15 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν σύνοδος με μικρό (8,35 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 47,179 δις ευρώ. Έξη blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΜΠΕΛΑ +1,32%, ΕΥΔΑΠ +1,19%, ΕΕΕ +1,06%, ΤΙΤΚ +0,98%, ΟΤΕ +0,93%, και ΕΛΠΕ +0,13%, ενώ 17 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.
Μέτρησαν επιβαρυντικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-4,17%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,86%, την ΕΤΕ στο -5,26%, ΕΥΡΩΒ -3,70% και την ΠΕΙΡ στο -5,26%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,13%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6) blue chip έναντι των καθοδικών (17) και δυο τις ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,92% και έφθασε στις 629,88 από 635,70 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1677,29 από 1685,49 μονάδες με μεταβολή -0,49%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,757 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,672 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 20,687 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,665 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 37, των καθοδικών 52 και 31 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Αναγνώρισαν την ύπαρξη του «αντιτραπεζκού μπλοκ» στα blue chip
Στην πρώτη σύνοδο της τρίτης εβδομάδας του έτους, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη πτωτική πορεία. Το ελάχιστο μέρας στις 1659,19 μονάδες ήρθε στις 11:26. Με κίνηση έντονα ανοδική μια ώρα μετά από την έναρξη, που κράτησε ως τις 16:53, χτύπησε ενδοσυνεδριακά μέγιστο στις 1674,62. Μετά έγινε πλαγία και πτωτική και στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέληξε στις 1671,46, με τις δημοπρασίες το κλείσιμο έγινε στις 1677,29 από 1685,49, με μεταβολή -0,49%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 7,000 εκατ. ευρώ.
Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου, άλλαξαν χέρια 825 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 1677,00 και κατώτερο τις 1655,00 και οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1677,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 493 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο μέρας τις 1681,75 και κατώτερο τις 1652,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1673,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 50 ΣΜΕ Μαρτίου. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 3810 ενώ για την σειρά Φεβρουαρίου ήταν 871 ΣΜΕ και για την επόμενη 20.
Στα calls λήξης Ιανουαρίου ο ημερήσιος όγκος ήταν 17 συμβόλαια την προηγούμενη, για τιμή εξάσκησης από τις 1575 και τις 1650 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Φεβρουαρίου) διακινήθηκαν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για τη νέα κυρίαρχη σειρά, ο όγκος ήταν 16 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1650 μονάδες ενώ της επόμενης ήταν 85 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1625 ως τις 1675.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών υποχώρησε ο συνολικός όγκος για τις σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 1403 για τη σειρά Μαρτίου, της ΕΤΕ με 1291, της ΕΥΡΩΒ με 1518, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 1857, και του ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 470 για τη νέα κυρίαρχη σειρά.
Η αγοραία συναίνεση αναφορικά με τα τεχνικής φύσεως περιθώρια των βασικών δεικτών θεωρεί πως για τον ΓΔ το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 650 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 630 και 644 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη στις 626 – 623 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία ξανά της ζώνης 610 – 600. Σε περίπτωση θετικής έκπληξης και ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 650 μονάδων, οι κινήσεις “stop short” θα ωθήσουν τον Δείκτη προς τις 674 – 680 μονάδες.
Για τον δείκτη των παραγώγων σύμφωνα με τη διαγραμματική ανάλυση, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 1705 μονάδες, με τις επόμενες αντιστάσεις στις 1720 και 1750. Σε περίπτωση πισωγυρίσματος, οι πρώτες στηρίξεις στις 1658, 1638, 1606 και 1574 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Δεν ξέρουμε αν οι εκλογές έρχονται πιο κοντά μετά τις εξελίξεις, κάτι που ‘οσμίζεται’ το Bloomberg, παρόλα αυτά και μόνο ως νέα δεδομένα μπορούν να επηρεάσουν την Αγορά.
Πλέον είμαστε αντιμέτωποι με το πολύ σημαντικό 644 - 650 επίπεδο, που κατοχύρωση σε κλείσιμο θα δώσει αγοραστικό σήμα και στον ΓΔ σε ημερήσιο, θυμίζοντας πως το εβδομαδιαίο είναι στο 664 που είναι και υψηλό της πρόσφατης περιόδου. Όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και αμέσως, σε σύντομο χρόνο, θα δοκιμάσει να περάσει και την συμφωνία των Πρεσπών από την Βουλή.
Μπροστά μας έχουμε την επίσκεψη των Θεσμών, στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ενώ το 10ετες διορθώνει με αργούς ρυθμούς και με το Υπουργείο Οικονομικών να θέλει να βγάλει μία μικρή έκδοση έστω και βραχυχρόνιας διάρκειας το επόμενο διάστημα.
Στα σημαντικά της εβδομάδας που πέρασε, τα “πακέτα” στον Ελλάκτωρα, με τον κ. Κούτρα να αποχωρεί από το μετοχικό του κεφάλαιο.
Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε πτωτικοί, παρόλα αυτά το σενάριό μας για μια ανοδική κίνηση σε τιμές και σε χρόνο είναι σε εξέλιξη, με την Αγορά να διψάει για νέα που θα μπορέσουν να δώσουν “καύσιμα” στην κίνηση. Όλα δείχνουν ότι οι 600 μονάδες είναι σημαντικό ‘οχυρό’ στήριξης και ικανό να αντέξει τις πιέσεις τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Σήμερα
Τα ασιατικά χρηματιστήρια είδαν την καθοδική τους αρχικά τάση να ανατρέπεται σήμερα Τρίτη. Τη διάθεση για ρευστοποιήσεις είχε αυξήσει η απροσδόκητη πτώση των εξαγωγών της Κίνας που αύξησε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, ενώ η βρετανική λίρα προσέλκυσε το ενδιαφέρον από μια αναμέτρηση στο κοινοβούλιο για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το Brexit.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας ήταν σχεδόν αμετάβλητος στις πρώτες ώρες, αργότερα όμως, με τα κέρδη των περισσότερων χρηματιστηρίων να περνάνε το +1%, εμφάνισε άνοδο +1,33%. Ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,7% μετά τις αργίες τη Δευτέρα, αλλά στο δεύτερο μέρος πέρασε σε κέρδη +0,96%. Ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε κατά +1,84% με τον δείκτη των blue chip στη Σαγκάη να κερδίζει +1,36%. Το διεθνές κλίμα άλλαξε συνεπώς ριζικά.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας στη Wall Street, ο δείκτης S & P 500 έχασε 0,53%, με το μεγαλύτερο έλλειμμα να προέρχεται από πτώση κατά 0,9% στον τομέα της τεχνολογίας.
Οι παραγωγοί ημιαγωγών, οι οποίοι αποκομίζουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους από την Κίνα, δέχθηκαν ένα χτύπημα, με το δείκτη Philadelphia SE Semiconductor να μειώνεται κατά 1,6%.
Τα στοιχεία της Δευτέρας δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Κίνας έπεσαν απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν επίσης απότομα, υποδεικνύοντας περαιτέρω αδυναμία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2019 και επιδείνωση της παγκόσμιας ζήτησης.
Προσθέτοντας την αβεβαιότητα οι αδύναμοι αριθμοί βιομηχανικής παραγωγής από τη ζώνη του ευρώ, ο οποίος παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση σχεδόν τριών ετών, επιβάρυναν το κλίμα.
Τα αδύναμα στοιχεία γέννησαν ένα έμμεσο έλεγχο πραγματικότητας στις χρηματιστηριακές αγορές που είχαν διοργανώσει ένα ράλι από τα τέλη του περασμένου έτους, προωθούμενο εν μέρει από τις ελπίδες ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αυξήσεις στους δασμούς.
Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,1469 δολάρια, εδραιώνοντας το χτύπημα ενός υψηλού 12 εβδομάδων ύψους 1,1570 που άγγιξε την Πέμπτη.