Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Απριλίου 2006 16:06

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση ως «Πόντιος Πιλάτος» στο Ασφαλιστικό

Για κινδυνολογία στο Ασφαλιστικό και συμπεριφορά «Πόντιου Πιλάτου», κατηγορεί την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις Τσιτουρίδη http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/04/18/1179673.htm .

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «το σκηνικό που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση σε σχέση με το ασφαλιστικό κινείται σε δύο επίπεδα:

Στο πρώτο επίπεδο, η κυβέρνηση με γενικολογίες, αοριστολογίες υπεκφυγές και διαδικαστικού χαρακτήρα προτάσεις, που τις αλλάζει κάθε μήνα, προσπαθεί να εμφανιστεί ως Πόντιος Πιλάτος παραπέμποντας όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στην επόμενη κυβέρνηση.

Στο δεύτερο όμως επίπεδο, με συνεχείς σκόπιμες διαρροές και κινδυνολογίες, καλλιεργεί συστηματικά την εντύπωση πως το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει, πως αιτία της κατάρρευσης είναι τα "υπερβολικά" και "δυσανάλογα" ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και άρα μόνη "αναγκαστική" λύση είναι η περικοπή των δικαιωμάτων αυτών».

Όπως τονίζει ο πρώην υπουργός, «η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, αρνείται να σεβαστεί τις νομοθετημένες υποχρεώσεις της απέναντι στο ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, αφήνει επί δύο χρόνια ανενεργές και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την επιτροπή για την επαναξιολόγηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και δεν παίρνει καμία σοβαρή οργανωτικού χαρακτήρα πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, ούτε καμία σοβαρή πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των αποθεματικών και της περιουσίας των ταμείων. Με άλλα λόγια υπονομεύει συνειδητά με παραλείψεις αλλά και με πράξεις όπως αυτές που είδαμε, σε σχέση με το ασφαλιστικό των τραπεζών και το ΤΑΠ ΟΤΕ, το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος».

«Η κυβέρνηση», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, «κάνει σαν να μην καταλαβαίνει ότι το ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, με την δραστική αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και με πολλές όψεις της φορολογικής νομοθεσίας κ.ο.κ.»

«Περιμένουμε εδώ και μήνες τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, παρότι αυτό το έχουμε ζητήσει κατά τρόπο που κάνει υποχρεωτική την προσέλευση τους», καταλήγει στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.