Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 16:07

Μισή νίκη της Google στην διαμάχη για το «δικαίωμα στη λήθη»

Η Google και άλλες μηχανές ζητήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν το δικαίωμα των χρηστών στο να «ξεχαστούν» πέραν των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Google και άλλες μηχανές ζητήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν το δικαίωμα των χρηστών στο να «ξεχαστούν» πέραν των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αυτό αναφέρει στην σύστασή του προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο γενικός εισαγγελέας M. Szpunar σχετικά με το δικαίωμα των χρηστών στη λήθη, δηλαδή την δυνατότητά τους ζητούν τη διαγραφή ευαίσθητων δεδομένων, που τους αφορούν από τους διαδικτυακούς κολοσσούς. Η γνώμη του είναι μη δεσμευτική, αλλά το ΔΕΕ τείνει να την ακολουθεί. Όπως σχολίαζαν ειδικοί εφόσον η εισήγηση γίνει δεκτή, θα είναι μία νίκη της Google, η οποία είχε ασκήσει έφεση κατά εντολής γαλλικής αρχής να εφαρμόσει το συγκεκριμένο δικαίωμα σε αναζητήσεις παγκοσμίως. 

Ο γενικός εισαγγελέας προτείνει πάντως στο Δικαστήριο να κρίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης μηχανής αναζήτησης οφείλουν να ικανοποιούν συστηματικά τις αιτήσεις διαγραφής που αφορούν ευαίσθητα δεδομένα στην Ε.Ε.. Οι εν λόγω φορείς εκμετάλλευσης οφείλουν όμως να μεριμνούν ώστε να προστατεύεται το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία και το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. 

Η G.C., καθώς και οι A.F., B.H. και E.D., έχουν προσφύγει κατά τεσσάρων αντίστοιχων πράξεων της Commission nationale de l’informatique et des libertés (εθνική επιτροπή πληροφορικής και ελευθεριών, Γαλλία) (CNIL) με τις οποίες αυτή αρνήθηκε να απευθύνει στην εταιρεία Google Inc. προειδοποίηση με αντικείμενο τη διαγραφή διαφόρων συνδέσμων οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο αποτελεσμάτων που εμφανίζεται κατόπιν αναζήτησης με βάση το ονοματεπώνυμό τους και οδηγούν σε δημοσιευμένες από τρίτους ιστοσελίδες.

Οι επίμαχες ιστοσελίδες περιέχουν, μεταξύ άλλων, σατιρικό φωτομοντάζ που αφορά μία πολιτικό και έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο με τη χρήση ψευδωνύμου και άρθρα που αναφέρονται στην ιδιότητα ενός από τους ενδιαφερομένους ως υπευθύνου δημοσίων σχέσεων της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας, στην ποινική δίωξη ενός πολιτικού και στην καταδίκη ενός άλλου ενδιαφερομένου για ασελγείς πράξεις εις βάρος ανηλίκου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από WSJ