Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 14:00

Αποφάσεις για τη στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας

Τρεις Αποφάσεις για την περαιτέρω στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας, υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.

Ειδικότερα:

Η πρώτη Απόφαση προβλέπει τη διανομή του εθνικού αποθέματος δικαιωμάτων στην πριμοδότηση των επιλέξιμων προβατίνων και αιγών έτους 2005 προς τους δικαιούχους παραγωγούς. Τα χορηγούμενα δικαιώματα ανέρχονται σε 103.000 περίπου, θα διανεμηθούν σε 2.100 δικαιούχους και το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτά υπολογίζεται σε 2,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εν λόγω Απόφαση, τα δικαιώματα διανέμονται ως εξής:

1. Στους νέους αγρότες, καθώς και στους επαναπατρισθέντες και τους ενταγμένους σε επενδυτικά προγράμματα, ανεξαρτήτως ηλικίας, χορηγείται το 90% των δικαιωμάτων που ζητούν. Τα χορηγούμενα δικαιώματα στην κατηγορία αυτή ανέρχονται σε 59.000 και θα διανεμηθούν σε 600 παραγωγούς.

2. Στους παραγωγούς ηλικίας μικρότερης ή ίσης των 40 ετών, που δεν έχουν δικαιώματα και ζητούν από 10 και πάνω, καλύπτεται με τα χορηγούμενα δικαιώματα το 70% των αναγκών τους, με ανώτατο όριο χορήγησης τα 150 δικαιώματα. Τα χορηγούμενα δικαιώματα στην κατηγορία αυτή ανέρχονται σε 27.000 και θα διανεμηθούν σε 700 παραγωγούς.

3. Στους παραγωγούς ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών που δεν έχουν δικαιώματα και ζητούν από 10 και πάνω, χορηγείται ποσοστό ύψους 60% των αναγκών τους, με ανώτατο όριο χορήγησης τα 150 δικαιώματα. Τα χορηγούμενα δικαιώματα στην κατηγορία αυτή ανέρχονται σε 13.500 και θα διανεμηθούν σε 250 παραγωγούς.

4. Τέλος, ειδικά στον Νομό Έβρου χορηγούνται δικαιώματα για κάλυψη ποσοστού 100% των αναγκών της περιοχής, προκειμένου να ενισχυθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι, λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Η δεύτερη Απόφαση προβλέπει την παράταση της ισχύος της Νομοθεσίας για την άδεια εισόδου για βόσκηση ποιμνίων σε συγκεκριμένα λιβάδια και βοσκοτόπια των περιοχών Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής , Αχαΐας, Βοιωτίας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνου και Φλώρινας, κατά την θερινή περίοδο 2006.

Επίσης, με την εν λόγω Απόφαση επιτρέπεται στις συγκεκριμένες βοσκές που παρατείνεται το μέτρο της άδειας εισόδου, η εισαγωγή και νέων κτηνοτρόφων, εφόσον υπάρχει περίσσεια βοσκής και οι κτηνοτρόφοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ικανοποιήσεως του ποιμνίου τους σε άλλο μέρος.

Η τρίτη Απόφαση προβλέπει την ένταξη δικαιούχων στο μέτρο 3.7 «Πρόγραμμα απειλούμενων με εγκατάλειψη φυλών αγροτικών ζώων», του ¶ξονα 3 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης 2000-2006, για τους Νομούς Ημαθίας, Γρεβενών, Μαγνησίας, Λακωνίας, Ιωαννίνων και Αρκαδίας.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στην καθιέρωση καθεστώτος ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους για να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν φυλές ζώων που απειλούνται από εγκατάλειψη, όπως πρόβατα και αίγες Σκοπέλου, πρόβατα Πηλίου, ίπποι Πίνδου, βοοειδή Ελληνικής Βραχυκερατικής φυλής κλπ.

Οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί με την εν λόγω Απόφαση ανέρχονται σε 312 ευρώ για βοοειδή, 194 ευρώ για πρόβατα και αίγες, 475 ευρώ για ιπποειδή και 190 ευρώ για χοιρομητέρες.

Όπως είπε ο κ. Κοντός, με την Απόφαση διανομής από το εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων ενισχύονται ιδιαίτερα νέοι κτηνοτρόφοι για να ενταχθούν στον πρωτογενή τομέα, καθώς και κτηνοτρόφοι που έχουν ήδη ενταχθεί σε επενδυτικά προγράμματα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων τους καθώς και επαναπατρισθέντες.

«Επίσης», σημείωσε, «με την άδεια εισόδου για βόσκηση δίνουμε τη δυνατότητα αύξησης της βοσκοϊκανότητας των κτηνοτρόφων μας, ενώ με την ένταξη δικαιούχων στο πρόγραμμα απειλούμενων με εγκατάλειψη φυλών αγροτικών ζώων δίνουμε τη δυνατότητα να διατηρηθούν και να αυξηθούν ελληνικές φυλές ζώων, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες των περιοχών, όπου έχουν αναπτυχθεί και μπορούν ουσιαστικά να συμβάλουν στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας και στη γενικότερη αγροτική ανάπτυξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας μας».