Σταθερές εκτιμά ο Moody's ότι θα παραμείνουν οι προοπτικές της Ευρωζώνης το 2019, σημειώνοντας μάλιστα ότι για πρώτη φορά από το 2007 κανένα από τα μέλη της νομισματικής ένωσης δεν εμφανίζει αρνητικό outlook για το αξιόχρεό του. Ωστόσο προειδοποιεί για σοβαρούς παράγοντες αβεβαιότητας, με κυριότερους τους δασμούς και το Brexit. Ποιες χώρες είναι οι πιο ευάλωτες στους δύο κινδύνους.
Σταθερές εκτιμά ο Moody's ότι θα παραμείνουν οι προοπτικές της Ευρωζώνης το 2019, σημειώνοντας μάλιστα ότι για πρώτη φορά από το 2007 κανένα από τα μέλη της νομισματικής ένωσης δεν εμφανίζει αρνητικό outlook για το αξιόχρεό του. Ωστόσο προειδοποιεί για σοβαρούς παράγοντες αβεβαιότητας, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε απειλές. Ποιες χώρες είναι οι πιο ευάλωτες σε αυτές.
Σήμερα 15 από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν θετικές προοπτικές (outlook) στην αξιολόγησή τους από τον οίκο, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έρθει σύντομα και η αναβάθμιση. Να σημειώσουμε ότι μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη εμφανίζουν σταθερές προοπτικές.
«Αν και η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 1,9% το 2019, παραμένει αρκετά ισχυρή, ώστε να λειτουργεί υποστηρικτικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών- μελών» σχολίασε ο Στέφεν Ντικ, αντιπρόεδρος και Senior Credit Officer στη Moody's. «Ωστόσο οι εντεινόμενες εμπορικές αντιπαραθέσεις και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας είναι μεταξύ των εξωτερικών κινδύνων, που απειλούν τις συνθήκες στη ζώνη του ευρώ» πρόσθεσε.
Οι απειλές
Οι ειδικοί του οίκου θεωρούν σημαντική απειλή το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η στροφή στον προστατευτισμό, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε περαιτέρω το οικονομικό κλίμα και τη διάθεση για επενδύσεις. Σημειώνουν δε ότι παρά την προσέγγιση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., που επιχειρήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Κάτι τέτοιο θα έπληττε σε μεγαλύτερο βαθμό τη Γερμανία (Αaa, με σταθερό outlook) και τη Σλοβακία (Α2 με θετικό outlook).
Υψηλή παραμένει και η αβεβαιότητα σχετικά με τη μορφή που θα λάβει το Brexit. Οι πλέον εκτεθειμένες χώρες σε ένα no deal είναι εκείνες με τους ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς δεσμούς με το Λονδίνο. Πρόκειται για την Ιρλανδία (Α2, σταθερό), το Βέλγιο (Αa3 σταθερό), η Ολλανδία (Aaa σταθερό), η Kύπρος (Ba2, σταθερό) και η Μάλτα (Α3, θετικό).
naftemporiki.gr