Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 21:01

Πυροδότησε εκ νέου αντιπαράθεση η καταγραφή των αμυντικών δαπανών

Για προσπάθεια να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα αναφορικά με τη δημοσιονομική απογραφή, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση, με δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την καταγραφή των αμυντικών δαπανών.

«Η απάντηση - καταπέλτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποστομώνει και πάλι τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και καταρρίπτει ένα προς ένα τα επιχειρήματά τους. Ας πάψει επιτέλους η αξιωματική αντιπολίτευση να εκτίθεται στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και ας πάψει, με τον τρόπο αυτό, να εκθέτει και τη χώρα. Αρκετά κράτησε αυτή η κωμωδία».

«Ο κ. Αλογοσκούφης με τη πολιτική απάτη της δήθεν απογραφής, με την οποία άλλαξε τη μέθοδο καταγραφής των αμυντικών δαπανών που ήταν αυτή που τώρα επιβάλει σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ η Eurostat, έθεσε τη χώρα υπό επιτήρηση και κατασυκοφάντησε την Ελλάδα στο εξωτερικό... Το πολιτικό έγκλημα της «απογραφής» που έγινε αποκλειστικά για λόγους κομματικής εμπάθειας θα ακολουθεί το κ. Αλογοσκούφη σ' όλο του τον πολιτικό βίο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή και Νίκου Σηφουνάκη, της 21ης Μαρτίου 2006, αναφέρονταν στην προσαρμογή των στοιχείων των ελληνικών αμυντικών δαπανών και στην απόφαση της Eurostat για τον τρόπο εγγραφής των αμυντικών δαπανών.

Στην απάντησή της η Επιτροπή αναφέρει ότι «θα πρέπει οι αμυντικές δαπάνες που τους αφορούν, να καταγράφονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα τη στιγμή της πραγματικής παράδοσης του τελικού προϊόντος και όχι τη στιγμή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αγοράς του προϊόντος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, για την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, «έγινε αποδεκτό ότι μόνο ένα σχετικά μικρό τμήμα των παραλαβών καταγράφηκε», με συνέπεια «μια σοβαρή υποεκτίμηση των δημοσίων δαπανών»... «Δεν υπάρχει λόγος να αναθεωρηθούν τα στοιχεία για τις στρατιωτικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν, καθώς τα κράτη-μέλη μπορεί να επιλέξουν να μην αλλάξουν τη μέθοδό τους για την καταγραφή των ετών 2002-2004 στην περίπτωση συμβολαίων για τα οποία έχουν δοθεί μόνο προκαταβολές».