Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2006 08:02

Ιαπωνία: Υπερέβη τις προβλέψεις το εμπορικό πλεόνασμα

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ - από ό,τι αναμενόταν – μείωση, εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας τον περασμένο μήνα, καθώς οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν 18%, αποτέλεσμα της ζήτησης για ηλεκτρονικά και αυτοκίνητα, που τροφοδότησε την ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Το εμπορικό πλεόνασμα, υποχώρησε 12%, στα 978,1 δισ. γιέν (8,3 δισ. δολ.) τον Μάρτιο, από 1,11 τρισ. γιέν, το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, στο Τόκυο. Το πλεόνασμα υπερέβη τις προβλέψεις των 32 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτό θα διαμορφωθεί στα 735 δισ. γιέν.

Η ζήτηση για ιαπωνικά αγαθά από το εξωτερικό, ωθεί ανοδικά τις παραγγελίες των αυτοκινήτων της Toyota Motor Corp. και των τηλεοράσεων plasma της Ηitachi Ltd. Οι εξαγωγές, θα συνεχίσουν να αυξάνουν το πλεόνασμα φέτος, καθώς αναπτύσσονται οι ξένες οικονομίες, βοηθώντας την ιαπωνική, να εμφανίσει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική, ανάπτυξη, αργότερα φέτος.

Η αύξηση των εξαγωγών, για 28 ο συνεχόμενο μήνα, ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων αυξήθηκαν 27%, ενώ οι εξαγωγές ηλεκτρονικών, σημείωσαν αύξηση 13%.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 25% - εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών – αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης. Οι εισαγωγές, αυξήθηκαν για 25 ο μήνα.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 117,15 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:58 μ.μ. στο Τόκυο, από 117,40 γιέν που ήταν λίγο πριν από την ανακοίνωση του εμπορικού πλεονάσματος της Ιαπωνίας και από 117,27 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.