Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2006 17:17

Πάνω από τα 74 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Νέα τιμή - ρεκόρ καταγράφει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, καθώς τόσο το αμερικανικό ελαφρό αργό, όσο και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ ξεπέρασαν την τιμή των 74 δολαρίων το βαρέλι.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, συμβολαίου Μαΐου, στα 74,10 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του συμβολαίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (NYMEX), το 1983.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου Μαΐου, βρισκόταν στα 73,65 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, ξεπέρασε προσωρινά και την τιμή των 74 δολαρίων, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 1988 που ξεκίνησε να λειτουργεί η International Petroleum Exchange στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με αναλυτές, το συνεχιζόμενο ράλι των πετρελαϊκών τιμών οφείλεται στην απρόσμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων καυσίμων και στην αυξανόμενη ανησυχία της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Επιπλέον, προβληματική παραμένει και η ροή πετρελαίου από τη Νιγηρία, η οποία έχει μειώσει από τον περασμένο Φεβρουάριο την ημερήσια παραγωγή της κατά 25% μετά τις επιθέσεις αυτονομιστών ανταρτών κατά πετρελαϊκών στόχων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters