Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2006 09:43

Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Fortius Finance: «Ως πιθανότερο σενάριο για τη χθεσινή υποχώρηση προκρίνουμε την ενίσχυση της ρευστότητας των θεσμικών χαρτοφυλακίων ενόψει της αύξησης μ/κ της Εθνικής Τράπεζας (€3 δισ.), της δημόσιας εγγραφής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (€400-450 εκ.) και των placements της Αγροτικής (€360-380 εκ.) και Εμπορικής Τράπεζας (€786-890 εκ.) το προσεχές δίμηνο.

Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και την επιφυλακτικότητα που επικρατεί λόγω πετρελαίου καθώς και την απουσία ουσιαστικής διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων (κινούνται στα υψηλά 5ετίας αντλώντας δυνάμεις από τα θετικά αποτελέσματα του α΄ 3μήνου).

Κατά τη γνώμη μας, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση για την εντελώς βραχυπρόθεσμη πορεία του ΧΑ, καθώς σε περίπτωση που ο ΓΔ δε μπορέσει να αντιδράσει και συνεχίσει να υποχωρεί, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης του ΓΔ.

Η πορεία των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνικής αλλά και γενικότερα του τραπεζικού κλάδου θα είναι καταλυτική και σήμερα. Ως πιθανότερο σενάριο προκρίνουμε την υποχώρηση του ΓΔ αρχικά σε χαμηλότερα επίπεδα και την προσπάθεια ανάκαμψής του στη συνέχεια».

Euroxx: «Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών της Σοφοκλέους στην πρώτη συνεδρίαση μετά την γιορτή του Πάσχα, με τον τζίρο συναλλαγών να εμφανίζεται αυξημένος. Από τους επιμέρους δείκτες μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν ο FTSE-20 και ο FTSE-80.

Στις διεθνείς αγορές επικράτησαν αρνητικές τάσεις με εξαίρεση στην Ευρώπη του CAC και στην Ασία του Nikkei, οι οποίοι κατοχύρωσαν μικρά κέρδη. Η έντονη ανησυχία για τις σχέσεις Ιραν – ΗΠΑ τρομοκρατούν τις αγορές και δημιουργούν κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, το μόνο αισιόδοξο μήνυμα βραχυπρόθεσμα αποτελεί η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου από τα υψηλά του πρόσφατου ράλι.

Για σήμερα εκτιμάται ότι η χρονοσειρά τιμών του Χ.Α. θα κινηθεί ήπια με μικρές μεταβολές, αναζητώντας κατεύθυνση από το κλίμα που θα επικρατήσει στις Ευρωπαϊκές αγορές».