Δημιουργικές προτάσεις και πολιτικές για την οριστική υπέρβαση της κρίση προσδοκά η αγορά το 2019. Κατά τον Κ. Μίχαλο. η οικονομία πρέπει να εστιάσει στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό. Ο ίδιος στέκεται στην ανάγκη να στηριχθούν η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και να ενισχυθεί η διαφοροποίηση και το τεχνολογικό περιεχόμενο των προϊόντων και των υπηρεσιών.
Δημιουργικές προτάσεις και πολιτικές για την οριστική υπέρβαση της κρίση προσδοκά η αγορά το 2019, όπως προκύπτει από άρθρα του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνου Μίχαλου, του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Αττικής Βασίλη Κορκίδη, του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, καθώς και του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργου Καρανίκα, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατά τον Κ. Μίχαλο η οικονομία πρέπει να εστιάσει στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό. Ο ίδιος στέκεται στην ανάγκη να στηριχθούν η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και να ενισχυθεί η διαφοροποίηση και το τεχνολογικό περιεχόμενο των προϊόντων και των υπηρεσιών. «Αυτό που ζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, είναι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επεξεργαστούν δημιουργικές προτάσεις και πολιτικές, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης. Τώρα είναι η ώρα να αφήσουμε στην άκρη το διχασμό και να ξεκινήσουμε τη δουλειά», σημειώνει.
Από την πλευρά του, ο Β. Κορκίδης δηλώνει ότι οι άνθρωποι της επιχειρηματικότητας αναμένουν μία εθνική πολιτική για περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες με μεγαλύτερα κέρδη και λιγότερους φόρους, για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Όπως σημειώνει, το 2019 χρειάζεται περισσότερη εργατικότητα, περισσότερη γνώση των προβλημάτων, περισσότερη κινητοποίηση ευρύτερων στρωμάτων και επίτευξη συναινέσεων.
Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου εκτιμά πως χρειάζονται έργα που να δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη μετάβαση από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της ανάκαμψης. Έργα που «να οδηγούν στη θωράκιση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων της χώρας, κυρίως των μικρομεσαίων», καθώς «αυτές παράγουν τον πλούτο, αυτές προσφέρουν θέσεις απασχόλησης, αυτές μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για μία ελληνική οικονομία που θα στηρίζεται σε πιο γερά θεμέλια και θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική», διευκρινίζει ο ίδιος.
Κατά τον Γ. Καρανίκα, οι έμποροι της Ελλάδας περιμένουν τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, την κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αφορά με την χορήγηση μικρο-πιστώσεων σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, την ενίσχυση της ασφάλειας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και την αποκατάσταση μιας θετικής ψυχολογίας στην αγορά για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ