Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 08:39

ANZ Bank: Σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 16% και σε επίπεδα ρεκόρ, αναρριχήθηκαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστραλίας, Australia & New Zealand Banking Group Ltd., αποτέλεσμα της ταχύτερης ανάπτυξης του δανεισμού μέσα σε 18 μήνες.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,81 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,36 δισ. δολ.) ή 96 σεντς ανά μετοχή το εξάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 1,56 δισ. δολ. Αυστραλίας ή 81 σεντς ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Οι μετοχές της ANZ Bank, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, John McFarlane, 58 ετών, αύξησε τα έσοδα κατά 8%, καθώς διευρύνθηκε ο δανεισμός σε αγοραστές κατοικιών και εταιρείες και σε ποσοστό της τάξης του 14% τη χρήση που έληξε τον Φεβρουάριο, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2004. Η ζήτηση για πιστώσεις, ώθησε επίσης ανοδικά τα κέρδη της Westpac Banking Corp. και της National Australia Bank Ltd., οι οποίες ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους τις δύο επόμενες εβδομάδες.

Η Australia & New Zealand Bank θα καταβάλει μέρισμα για το πρώτο εξάμηνο 56 σεντς ανά μετοχή, από 51 σεντς του δολ. της Αυστραλίας ανά μετοχή που είχε διανείμει το προηγούμενο έτος.

Οι μετοχές της, σημείωναν άνοδο 18 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 28,11 δολ. Αυστραλίας η μία στις 10:26 π.μ. στο Σύδνεϋ, αφού νωρίτερα είχαν αναρριχηθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 28,18 δολ. Αυστραλίας η μία. Το τελευταίο τρίμηνο, σημείωσαν άνοδο 14%, μεγαλύτερη των οκτώ μετοχών των τραπεζών που απαρτίζουν τον S&P/ASX 200 Banks Index, ο οποίος σημείωσε άνοδο 9,2%.

Το σύνολο των δανείων σε εταιρείες στην Αυστραλία, αυξήθηκε 16,5% τη χρήση που έληξε τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1989, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Ο δανεισμός κατόπιν υποθήκης, αυξήθηκε 13%, την ίδια χρονική περίοδο, από αύξηση 12,7%, που είχε σημειώσει το προηγούμενο δίμηνο.