Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 10:41

Indian Oil: Πουλά το μερίδιο που κατέχει στην Oil & Natural Gas

ΜΕΡΙΔΙΟ, στην Oil & Natural Gas Corp., αντί 36,73 δισ. ρουπίες (815 εκατ. δολ.) πούλησε η Indian Oil Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ινδίας, προκειμένου να μειώσει το χρέος της και να κατασκευάσει διυλιστήριο.

Η εταιρεία, πούλησε 27,4 εκατ. νέες μετοχές στην Oil & Natural Gas προς 1.340 ρουπίες η μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Indian Oil. Την πώληση διαχειρίστηκαν η Citigroup Inc. και η Morgan Stanley.

Η Indian Oil χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για να επεκταθεί επειδή οι περιορισμοί αύξησης της τιμής της βενζίνης από την κυβέρνηση, περιόρισαν τα κέρδη της και τη ρευστότητά της. Τα κρατικά διυλιστήρια περιορίστηκαν σε αύξηση των τιμών στο 15% πέρυσι, καθώς η κυβέρνηση προστάτευσε τους καταναλωτές από αύξηση 40% των συμβολαίων του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη.

Το έλλειμμα της εταιρείας αυξήθηκε 32% στα 250 δισ. ρουπίες τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, καθώς δανείστηκε περισσότερα χρήματα για να περιορίσει τη μείωση των εσόδων, σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή S. Narasimhan, στις 24 Μαρτίου.

Οι μετοχές της Oil & Natural Gas υποχώρησαν 32,5 ρουπίες, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στις 1.354 ρουπίες η μία στις 12:39 μ.μ. στο Χρηματιστήριο του Μουμπάϊ. Φέτος, οι μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο 15%, έναντι ανόδου 28% του δείκτη του Χρηματιστηρίου της Ινδίας, Sensitive Index.

Οι μετοχές της Indian Oil, που έχουν σημειώσει άνοδο 2% φέτος, κέρδιζαν 6,2 ρουπίες, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στις 567,9 ρουπίες.

Η Indian Oil χτίζει νέα εργοστάσια επεκτείνει τις υπάρχουσες δραστηριότητές της για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης καυσίμων και χημικών στην Ινδία. Η ζήτηση βενζίνης και ντήζελ ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς ο πρωθυπουργός Manmohan Singh, προσπαθεί να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας ύψους 775 δισ. δολ. στο 10% ετησίως την επόμενη δεκαετία, από ανάπτυξη κατά μέσον όρο 8% τα τρία τελευταία χρόνια.

Η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε περισσότερο του 8% τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι 7,5%, το προηγούμενο έτος.