Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 15:11

ΕΤΕ: Ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους

«Αν είχαμε την απαρτία που απαιτείται από το νόμο θα προτείναμε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, με δικαίωμα υπέρ των παλαιών μετόχων, μέχρι του ποσού των €3δισεκατ. Θα το επαναλάβουμε στην επαναληπτική ΓΣ που σχεδιάζουμε για την 9η Μαΐου, αν έχουμε τότε απαρτία», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου.

Η αύξηση αυτή, πρόσθεσε, θα μας καλύψει πλήρως στην περίπτωση που όλοι οι μέτοχοι της μειοψηφίας μας πουλήσουν τις μετοχές τους. Eίπε ακόμη ότι αν περισσέψουν κεφάλαια η τράπεζα θα τα επιστρέψει στους μετόχους της, είτε μέσω επαναγοράς μετοχών είτε μέσω ειδικού μερίσματος, στοχεύοντας σε ένα κύριο συντελεστή επάρκειας κεφαλαίων 7,5% αυξημένο κατά 0,50% λόγω εξαγοράς της Finansbank.

«Έτσι, τα υπάρχοντα ήδη ελεύθερα εποπτικά κεφάλαιά μας €800 εκατ. πριν την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη των εργασιών μας και σε μία τουλάχιστον ακόμα εξαγορά», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, ο οποίος ανέφερε ακόμη τα εξής:

«Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Ομίλου 2006-2008, που θα δημοσιεύαμε το Μάϊο του 2006, θα τροποποιηθεί για να περιέχει την αγορά της FB και θα δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο. Η αύξηση αυτή κεφαλαίων, μέσω δικαιωμάτων προτίμησης είναι ήδη καλυμμένη από τους αναδόχους, υπό την έννοια ότι από την ημέρα της ανακοίνωσης της συμφωνίας εξαγοράς δεσμεύθηκαν να καλύψουν όλη την έκδοση με ένα προκαθορισμένο discount (έκπτωση) στην τιμή της μετοχής την ημέρα που θα εγκριθεί η αύξηση από τη Γενική Συνέλευση. Επιδιώξαμε αυτήν την κάλυψη για να θωρακίσουμε τη μετοχή μας για αυτήν την παρατεταμένη περίοδο. Είμαστε βέβαιοι πως όλοι οι μέτοχοι μας θα συμμετάσχουν στην αύξηση αυτή, για να είναι μέρος της περαιτέρω ανοδικής πορείας της τράπεζας.

Ελπίζουμε ότι θα έχουμε την απαιτούμενη απαρτία στην επαναληπτική συνεδρίαση που σχεδιάζουμε για την 9η Μαΐου. Μετά από τη δική σας έγκριση, θα προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές τα δικαιώματα θα δοθούν προς πώληση τον Ιούνιο. Μετά το τέλος της διαδικασίας άντλησης νέων κεφαλαίων – που θα διαρκέσει δύο τουλάχιστον εβδομάδες- θα πληρωθεί το τίμημα για το 46% της Finansbank. Η δημόσια προσφορά προς τη μειοψηφία της FB θα ακολουθήσει και θα ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, αφού ληφθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις τουρκικές εποπτικές αρχές».