Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 16:52

Προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρώτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής

H προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρώτη ιδιωτική μονάδα παραγωγής ρεύματος εγκρίθηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. H μονάδα προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2009, ενώ ακολουθούν, στο τέλος του χρόνου και τον Απρίλιο του 2007, προκηρύξεις για άλλες δύο μονάδες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για σημαντική εξέλιξη για την οικονομία, και τόνισε ότι διασφαλίζονται, με κανόνες και διαφάνεια, προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν τα 4 δισ ευρώ συνολικά στον τομέα της ενέργειας.

Μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ, ο ΔΕΣΜΗΕ θα προκηρύξει τον διαγωνισμό, με την ολοκλήρωση του οποίου θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος για την κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο νότιο σύστημα της χώρας μας. Στη συνέχεια, και μέχρι το τέλος του έτους, θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τη δεύτερη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2007 θα έχει προκηρυχθεί και ο τρίτος διαγωνισμός, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Ν. 2773/99.

Οι επενδύσεις για την κατασκευή των τριών ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος εκτιμώνται, σε σημερινές τιμές, στα 750 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης:

Πρώτον: Ο τελικός ανάδοχος θα προκύψει με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για το Μοναδιαίο Ετήσιο Ποσό Εγγυημένων Εσόδων από τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό. Η προσφερόμενη τιμή θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 75.000 € ­- 92.000 €/MW ανά έτος.

Δεύτερον: Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό αυτό έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις ή κοινοπραξίες, που διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για νέα μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ισχύος ίσης ή μεγαλύτερης των 360 MW, εγκατεστημένη σε έναν από τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας (εφεξής η νέα μονάδα), η οποία θα πληροί τους όρου του Διαγωνισμού. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν λάβει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πιστοποιητικό Έκδοσης Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος και να έχουν υποβάλει αίτηση στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης των έργων των γραμμών σύνδεσης της Νέας Μονάδας με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Τρίτον: Για τη συμμετοχή στον υπόψη Διαγωνισμό απαιτείται ο διαγωνιζόμενος να καταθέσει μαζί με την προσφορά του Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής ύψους 2.500.000 ευρώ, ενώ κατά την υπογραφή των συμβάσεων θα κατατεθεί Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης ποσού ίσου με 10.000.000 ευρώ και όλα τα αναφερόμενα στο τεύχος του Διαγωνισμού έγγραφα.

Τέταρτον: Η ημερομηνία λήξης υποβολής των φακέλων συμμετοχής καθορίζεται σε έξι μήνες μετά τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.