Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 17:01

ΓΣΕΕ: Ο κ. Γκαργκάνας αγνοεί ότι οι μισθοί είναι στο 70% του μέσου όρου της Ε.Ε.

«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γκαργκάνας, στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδας επανέλαβε μονότονα και ακούραστα τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές για την οικονομία της χώρας, προτείνοντας ακόμα πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας και ανεργίας», σχολιάζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

«Αγνοεί συστηματικά και μεθοδευμένα, ότι σ' αυτή τη χώρα, την οικονομία και την υπερκερδοφορία των επιχειρήσεων την δημιουργούν οι άνθρωποι της εργασίας οι οποίοι εκτός από υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα...

Αγνοεί ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι με την υψηλότερη παραγωγικότητα έχουν μισθούς και ημερομίσθια περίπου στο 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αντιστρέφοντας κάθε επιστημονική και οικονομική θεωρία, ενοχοποιεί τους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις, για την αύξηση του πληθωρισμού και όχι το παραεμπόριο, την αισχροκέρδεια, τη φοροδιαφυγή και τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

Προτείνει ελαστικότητα στην εργασία, όταν είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται ανεξέλεγκτα όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία οργιάζει, η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι στο κατακόρυφο.

Προτείνει επίσης ανατροπές στο ασφαλιστικό και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όταν και με την τελευταία έρευνα της Eurostat, η χώρα μας είναι δεύτερη με τα υψηλότερα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση στην Ε.Ε. και μάλιστα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Oταν η εισφοροδιαφυγή και οι επαναλαμβανόμενες χαριστικές ρυθμίσεις οφειλών στο ΙΚΑ, συνεχίζονται και διευρύνονται είναι ιδιαίτερα προκλητικό και απαράδεκτο να προτείνει κάποιος αύξηση των ορίων ηλικίας ή μείωση των ήδη εξευτελιστικών συντάξεων».