Υποτονικά διαφαίνεται ότι θα κινηθεί η ελληνική ενεργειακή αγορά σε ότι αφορά πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις στο προσεχές διάστημα, εκτός από την συνέχιση της δραστηριότητας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον πιθανό διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτών για τις νέες εταιρείες παροχής φυσικού αερίου στην Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει έκθεση της KANTOR CAPITAL για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην διεθνή αγορά ενέργειας για το 2005. Στην έκθεση γίνεται μνεία της φιλολογίας για πιθανή διάσπαση και πώληση τμημάτων της ΔΕΗ, αν και –σημειώνει η KANTOR- μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε πολλές αντιδράσεις που θα δυσκόλευαν την πραγματοποίησή της.
Στην Ελλάδα, το 2005 μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση 35% της ΔΕΠΑ στην Gas Natural, ο χώρος του ηλεκτρισμού, και ειδικότερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρουσίασε την μεγαλύτερη δραστηριότητα. Η πιο σημαντική συμφωνία ήταν η ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας Χ.Ρόκας ΑΒΕΕ (49.9%) από την Ισπανική Iberdrola – συμφωνία που είχε ξεκινήσει το 2004 με εξαγορά του 21%. Η Iberdrola έχει ενισχύσει περαιτέρω την θέση της στην Ελληνική αγορά με την εξαγορά 56MW ανεμογεννητριών από την επίσης Ισπανική Gamesa.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εκτιμήσεις:
• Η ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, αν και οι ρυθμοί αύξησης θα διαφέρουν ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή (Energy Information Administration). Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης αναμένεται να προέλθει από τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς θα εμφανίζουν αυξημένη οικονομική ανάπτυξη, με σημαντικότερη ίσως την συμβολή της Κίνας. Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια δείχνουν την συνολική ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες να ξεπερνά αυτή στις αναπτυγμένες χώρες πριν το 2020.
• Η σημαντικότερη αύξηση θα προέλθει από τη αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου και άνθρακα, αν και το πετρέλαιο προβλέπεται να παραμείνει η σημαντικότερη πηγή ενέργειας.
• Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με τις υποχρεώσεις που θέτουν (εμπορία ρύπων, μερίδια αγοράς και ανταγωνισμός, κλπ).
Ως προς τις αναμενόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις στις ενεργειακές αγορές, η συνέχιση του φαινομένου των υψηλών τιμών τόσο στις αγορές του πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και στις αγορές ηλεκτρισμού θα κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον για εξαγορές στον χώρο της ενέργειας. Η δραστηριότητα μέσα στο 2006 αναμένεται να είναι τουλάχιστον στο επίπεδο που παρατηρήθηκε το 2005.