Μειωμένος εμφανίζεται ο χρόνος μέσης διαμονής σε ξενοδοχειακά καταλύματα των Ελλήνων τουριστών στο εννεάμηνο 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μειώθηκε επίσης ο αριθμός των αφίξεων και διανυκτερεύσεων Ελλήνων τουριστών, ενώ αντιθέτως οι διεθνείς αφίξεις και διανυκτερεύσεις ήταν αυξημένες.
Από την έντυπη έκδοση
Μειωμένος εμφανίζεται ο χρόνος μέσης διαμονής σε ξενοδοχειακά καταλύματα των Ελλήνων τουριστών στο εννεάμηνο 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μειώθηκε επίσης ο αριθμός των αφίξεων και διανυκτερεύσεων Ελλήνων τουριστών, ενώ αντιθέτως οι διεθνείς αφίξεις και διανυκτερεύσεις ήταν αυξημένες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Έρευνας Κίνησης Καταλυμάτων Ξενοδοχειακού Τύπου και Κάμπινγκ, που διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018 οι αφίξεις ανήλθαν σε 19.139.345 και οι διανυκτερεύσεις σε 80.840.438. Αντίστοιχα, οι αφίξεις κατά το ίδιο διάστημα του 2017 ανήλθαν σε 18.350.997 και οι διανυκτερεύσεις σε 79.390.273.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων και διανυκτερεύσεων στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018, αναλογεί σε αλλοδαπούς, δηλαδή 75,1% του συνόλου των αφίξεων και 85,6% του συνόλου των διανυκτερεύσεων. Για την ίδια χρονική περίοδο, η μέση διαμονή ανά άτομο στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ ανήλθε σε 4,2 διανυκτερεύσεις. Η μέση διαμονή των αλλοδαπών ήταν 4,8 διανυκτερεύσεις, ενώ των ημεδαπών 2,4 διανυκτερεύσεις. Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2017, η μέση διαμονή ανά άτομο ήταν 4,3 διανυκτερεύσεις με 5,0 για τους αλλοδαπούς και 2,5 για τους ημεδαπούς.
Η πληρότητα κλινών στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου (πλην κάμπινγκ), η οποία υπολογίζεται από το σύνολο των διανυκτερεύσεων σε σχέση με τις κλίνες που λειτούργησαν, ανήλθε σε 57,0% κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018, έναντι 56,3% το 2017.
Ταξίδια στο εξωτερικό
Στο μεταξύ, αυξημένη εμφανίζεται η ζήτηση των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τη ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς να κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, σύμφωνα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, από τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα. Τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην αύξηση των ταξιδίων των Ελλήνων, με περαιτέρω ενίσχυση μέσα στο 2018.
Αυξημένες είναι οι κρατήσεις (πάνω από 20%) για ταξίδια στο εξωτερικό, τόσο στους κλασικούς εορταστικούς προορισμούς της Ευρώπης όσο και στα μακρινά ταξίδια. Οι αραβικές χώρες συνεχίζουν την ανάκαμψη που παρουσίασαν και πέρυσι στις γιορτές, καθώς και το φετινό καλοκαίρι, εμφανίζοντας αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι.
Χειμερινοί προορισμοί
Οι ελληνικοί προορισμοί παρουσιάζουν σταθερή ζήτηση σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στις υψηλές τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών οι οποίες οδηγούν τους καταναλωτές να προτιμούν προορισμούς του εξωτερικού, δεδομένου ότι υπάρχουν ταξίδια στο εξωτερικό που προσφέρονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Αγαπημένοι προορισμοί των εορτών οι κλασικοί χειμερινοί, Γιάννενα, Μετέωρα, Tζουμέρκα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πήλιο, Αρκαδία κ.ά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FedHATTA, Λύσανδρο Τσιλίδη, το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής εορταστικής περιόδου είναι ότι οι κρατήσεις των διακοπών έγιναν νωρίς, με μεγάλη πληρότητα στα προσφερόμενα πακέτα.