Το πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και την αλλαγή σελίδας, που επισφραγίστηκε με το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, επιβεβαίωσε σε συνάντηση που είχε χθες με Έλληνες δημοσιογράφους ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Το πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και την αλλαγή σελίδας, που επισφραγίστηκε με το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, επιβεβαίωσε σε συνάντηση που είχε προχθές με Έλληνες δημοσιογράφους ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ.
Προς επίρρωση μάλιστα της αλλαγής κλίματος, ο κ. Μασλόφ παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες: Το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ρωσίας αυξήθηκε κατά 13% το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018, ξεπερνώντας τα 3 δισ. δολάρια. Οι αμοιβαίες επενδύσεις ξεπερνούν τα 700 δισ. δολάρια, ενώ κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας περί τους 850.000 Ρώσοι τουρίστες. Ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα σε μία από τις δύο γραμμές προώθησης του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkish Stream προς την Ευρώπη.
Ο αγωγός Turkish Stream μπορεί να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα η οποία φιλοδοξεί να γίνει σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, για την πιθανή επέκτασή του και σε ελληνικό έδαφος απαιτείται οικονομική αξιολόγηση από τις εμπλεκόμενες εταιρείες και σαφείς εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα εμποδίσει την επέκταση και τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού.
Κύπρος
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις ανησυχίες περί «στρατιωτικοποίησης» της Κύπρου που εκφράστηκαν πρόσφατα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μασλόφ είπε πως η Ρωσία είναι από τη δεκαετία του ‘70 σταθερά υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου και επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόνισε ακόμη πως η προμήθεια ρωσικών S-400 από την Τουρκία δεν στρέφεται με κανένα τρόπο κατά της χώρα μας, αφού πρόκειται για αμυντικά και όχι για επιθετικά όπλα, ανάλογα των S-300 που διαθέτει για την άμυνά της και η Ελλάδα.
Σκοπιανό
Τέλος, αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι η Ρωσία θα αποδεχτεί όποια ονομασία αποδεχτούν οι δύο χώρες και εφόσον αυτή κατοχυρωθεί επισήμως στο Σύνταγμα της γείτονος.