Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 12:13

Kookmin: Υπερδιπλάσια αύξηση των κερδών το α' τρίμηνο

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ άνοδο, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης δανείστριας της Ν. Κορέας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, Kookmin Bank, καθώς αυξήθηκαν τα κέρδη από τον δανεισμό, σε συνδυασμό με τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε τρία χρόνια.

Τα κέρδη, αυξήθηκαν στα 803 δισ. ουόν (854 εκατ. δολ.) από 340,3 δισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Kookmin, που εδρεύει στη Σεούλ. Εξι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν σε 663,3 δισ. ουόν. Τα έσοδα της τράπεζας, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 13%.

Η ταχύτερη ανάπτυξη της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας, τόνωσε τη ζήτηση για δάνεια φυσικών προσώπων και εταιρειών, περιόρισε τα επισφαλή δάνεια και επέτρεψε στη δανείστρια να υπολογίσει λιγότερα κεφάλαια για αθέτηση υποχρεώσεων. Τα υψηλότερα κέρδη, θα δώσουν στον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της τράπεζας, Kang Chung Won κεφάλαια για να επεκταθεί, αλλά και να αμυνθεί του ανταγωνισμού από την Standard Chartered Plc και την Citigroup Inc.

Ο δείκτης των τραπεζών της Ν. Κορέας, έχει σημειώσει φέτος άνοδο 8%, έναντι ανόδου 4% του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου, Kospi. Οι μετοχές της Kookmin, οι οποίες φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 16%, έκλεισαν 4,6% υψηλότερα, στα 88.400 ουόν η μία, σήμερα στη Σεούλ, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Κορέας τον Μάρτιο, το δεύτερο τρίμηνο ο δανεισμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς φυσικά πρόσωπα και εταιρείες αυξάνουν τις δαπάνες τους. Τα εταιρικά δάνεια αυξήθηκα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους κατά 9,3 τρισ. ουόν, στα 284,5 τρισ. ουόν και τα δάνεια των νοικοκυριών σημείωσαν αύξηση κατά 5 τρισ. ουόν, στα 309,8 τρισ. ουόν.

Το πρώτο τρίμηνο, τα λειτουργικά κέρδη της Kookmin, σημείωσαν αύξηση 56%, φθάνοντας στο 1,05 τρισ. ουόν και τα έσοδά της ανήλθαν στα 4,98 τρισ. ουόν, από τα 4,39 τρισ. ουόν που ήταν το προηγούμενο έτος.

Τέλος, το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Ν. Κορέας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τον ταχύτερο, μέσα σε τρία χρόνια.