Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 14:19

Αυξάνεται ο αριθμός των συγχωνεύσεων στην Ε.Ε.

Ο αριθμός των συγχωνεύσεων και των εξαγορών επιχειρήσεων τείνει ολοένα αυξανόμενος το οικονομικό έτος 2005 στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες βαίνει συνεχώς μειούμενος, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), που εδρεύει στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κέντρου, ο αριθμός των εν λειτουργία επιχειρήσεων με έδρα την ΕΕ, οι οποίες συγχωνεύτηκαν ή εξαγοράστηκαν από άλλες, έφτασε μέσα στο 2005 τις 20.000, γεγονός που αποτελεί ένα νέο ρεκόρ. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος εκείνου που είχε καταγραφεί πριν από περίπου πέντε χρόνια, κατά το αποκαλούμενο μπουμ της «Νέας Οικονομίας».

Στον αντίποδα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αντίστοιχες επιχειρηματικές πράξεις που έγιναν δεν ξεπέρασαν τις 10.000, παρά το γεγονός ότι - όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του ZEW - οι δύο οικονομικοί χώροι, που εμφάνισαν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το 2005 περί τα 11 τρισεκατομμύρια ευρώ, τείνουν να αποκτήσουν το ίδιο περίπου μέγεθος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ