Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για μια νέα «ευέλικτη ρύθμιση» οφειλών σε έως και 120 δόσεις, η οποία θα προβλέπει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ακόμη και το «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η βελτίωση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.
Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για μια νέα «ευέλικτη ρύθμιση» οφειλών σε έως και 120 δόσεις, η οποία θα προβλέπει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ακόμη και το «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η βελτίωση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Οι επιτελείς των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, όπως προκύπτει και από τις σχετικές δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών, προσανατολίζονται στην καθιέρωση ελάχιστης μηνιαίας δόσης 50 ευρώ. Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκαν με χθεσινές δηλώσεις τους τόσο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου όσο και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Έως τον Δεκέμβριο 2017
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017. Εκτιμάται ότι η νέα ρύθμιση θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες εγκλωβισμένους οφειλέτες, καθώς πολλοί από αυτούς -σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)- έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων (ν. 4321/2015) ακόμη και για λιγότερα από 100 ευρώ. Σημειώνεται ότι το 69% των περιπτώσεων που έχασαν τη ρύθμιση είχαν μηνιαία δόση από 50 ευρώ έως και 300 ευρώ.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το νέο σχήμα της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα θεσμοθετηθεί στις αρχές του 2019, θα αφορά ακόμη και όσους αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και τα βιβλία τους στην εφορία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όπως είπε η υπουργός Εργασίας, αυτήν τη στιγμή το σχήμα που υπάρχει προκειμένου να μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τις οφειλές του είναι αυτό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά όταν κάποιος θέλει να ρυθμίσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο. «Έχει μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ένα από τα βασικά προβλήματα που θέτουν οι επαγγελματίες είναι ότι θα πρέπει να είναι ενεργοί -να έχουν, δηλαδή, ανοιχτά βιβλία- για να μπορέσουν να μπουν στον εξωδικαστικό».
«Μελετάμε όλες τις παραμέτρους, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα σχήμα το οποίο να είναι πιο εύκολο και πιο ευέλικτο», δήλωσε η υπουργός Εργασίας. «Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί είναι ότι θα βγάλουμε ένα ξεχωριστό σχήμα για τις ασφαλιστικές οφειλές στους πρώτους μήνες του 2019. Θα υπάρξει, λοιπόν, ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σίγουρα διακριτό, κι ένα αντίστοιχο για την εφορία» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς. «Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις. Προφανώς, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να τη ρυθμίζει και σε 30 δόσεις» εξήγησε.
Σκέψεις για αύξηση δόσεων
Για το ίδιο θέμα, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι «η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για το θέμα των δόσεων και σε κάθε περίπτωση ο προσανατολισμός είναι να αυξηθούν οι δόσεις για όλους όσον αφορά την πάγια ρύθμιση χρεών».
Όπως τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών στην ΕΡΤ, «υπάρχει εντολή από το υπουργείο Οικονομικών στην ΑΑΔΕ να επεξεργαστεί κάποια σενάρια τα οποία περιμένουμε να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Σίγουρα ο προσανατολισμός είναι να αυξηθούν οι δόσεις για όλους. Αυτό που έχουμε τώρα είναι οι 12 και οι 24 δόσεις για κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Αυτό το 12 εξετάζεται αυτήν τη στιγμή για να δούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιο πολλές δόσεις οι οφειλέτες».
Ο κατώτατος μισθός
Για τον κατώτατο μισθό, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η διαδικασία που έχουμε ενεργοποιήσει βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ο νέος ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, θα ισχύσει μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «θολή» την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για τον κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας ότι «δεν αναφέρθηκε ούτε στο πότε, ούτε στο ποσό της αύξησης» και πρόσθεσε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρθηκε στην κοινωνική ατζέντα. Ωστόσο, η Ν.Δ. δεν ήρθε χθες στην πολιτική. Ήταν στη συγκυβέρνηση που μείωσε το 2012 τον κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ, εν μια νυκτί, και θεσμοθέτησε τον υποκατώτατο μισθό».
Οι εισφορές μη μισθωτών
«Νομοθετήσαμε μία από τις κορυφαίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου αναφορικά με τη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών: «Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα έχουν μείωση άνω του 30% στο ασφάλιστρό τους για την κύρια σύνταξη, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά.
Ειδικά οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι επιβαρύνονται με εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, από 1/1/2019 θα μπορούν να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά που αντιστοιχεί σε 64,5 ευρώ μηνιαίως». Υπενθύμισε, επίσης, ότι «με τον νόμο 4387/2016 η μεγάλη πλειονότητα έχει ευνοηθεί: ήδη το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερα απ’ ό,τι με το προηγούμενο σύστημα, εισφορές έως 200 ευρώ τον μήνα, ενώ με το προηγούμενο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, μόλις το 27% πλήρωνε έως 200 ευρώ τον μήνα».
Τέλος, για την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «τέτοιου τύπου επιθέσεις δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν τη Δημοκρατία, την πολυφωνία και τον δημοκρατικό διάλογο και σε αυτό είμαστε όλοι κάθετοι. Ωστόσο, το να χρησιμοποιείται αυτή η επίθεση, να ενσωματώνεται στην πολιτική αντιπαράθεση, όχι μόνο δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στη Δημοκρατία, αλλά είναι και επικίνδυνο».
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, το νέο σχήμα της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά ακόμη και όσους αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και τα βιβλία τους στην εφορία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Αυξήσεις έως 32% από σήμερα για 620.000 συνταξιούχους
«Έπειτα από περίπου μία δεκαετία, 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους με τις συντάξεις Ιανουαρίου» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή τις πληρωμές, από σήμερα, των συντάξεων του Ιανουαρίου 2019. Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, «οι αυξήσεις θα δίνονται κάθε χρονιά για τα επόμενα πέντε χρόνια και αφορούν 402.000 συντάξεις γήρατος με αύξηση 15%, 172.000 συντάξεις χηρείας με αύξηση 32% και 44.000 συντάξεις αναπηρίας με αύξηση 16%».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η πίστωση των λογαριασμών των συνταξιούχων του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ, ενώ μεθαύριο Παρασκευή θα πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συνταξιούχων όλων των υπόλοιπων ταμείων, δηλαδή του τ. ΙΚΑ, τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΝΑΤ. Χθες, επίσης, εκδόθηκε και η υπουργική απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία και οι συντάξεις του Δημοσίου του μηνός Ιανουάριου 2019 θα καταβληθούν μεθαύριο Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου αντί της 28ης Δεκεμβρίου.
Αναφορικά με την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1 ότι «η κυβέρνηση επέμεινε σταθερά και μεθοδικά προκειμένου να μην εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, που δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ήταν αχρείαστο. Αυτά που επισημαίναμε στη δεύτερη αξιολόγηση με όρους επιχειρηματολογίας έγιναν στη συνέχεια απτές αποδείξεις και καταφέραμε να ακυρώσουμε το μέτρο της περικοπής».