Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 16:25

Λιάπης: Στην τελική ευθεία το έργο της ευρυζωνικότητας

Την ανάγκη να διαμορφωθεί υγιής και θεμιτός ανταγωνισμός και να προωθηθεί η απελευθέρωση της αγοράς σε υποδομές και δικτυακές υπηρεσίες, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης.

Χρειάζονται πολιτικές που να ενισχύουν τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, καθώς και μέτρα για την τόνωση της ζήτησης των ευρυζωνικών υπηρεσιών, υπογράμμισε ο κ. Λιάπης, επισημαίνοντας παράλληλα πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η ψηφιακή υστέρηση που επικρατεί στην ελληνική αγορά και να καταπολεμηθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός στις κοινωνίες.

Ο υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της ευρυζωνικότητας, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και, όπως είπε, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% είναι ιδιωτική συμμετοχή και το 50% δημόσια δαπάνη. Στόχος της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι να αυξηθεί η γεωγραφική κάλυψη των ευρυζωνικών υποδομών στο 60% έως το 2008, από 13% που είναι σήμερα, και στο 90% του πληθυσμού από το 65% που είναι σήμερα.

Καταλήγοντας ο κ. Λιάπης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των μεσογειακών χωρών, ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη και η ευημερία για όλους τους λαούς της περιοχής. Ο υπουργός Μεταφορών κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αντί του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.

Στη διάρκεια της έναρξης των εργασιών διαβάστηκε μήνυμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος τόνισε πως η προώθηση της ευρυζωνικότητας αποτελεί έναν οραματικό στόχο για το παρόν και το μέλλον κάθε ευημερούσας κοινωνίας. Επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τον ανυποχώρητο, όπως είπε, αγώνα για την ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση στη διάδοση της ευρυζωνικότητας με προσιτούς όρους και με στόχευση στην περιφέρεια και τους φοιτητές. Τόνισε, τέλος, ότι η ελληνική πολιτεία έχει αναπτύξει συγκροτημένες πολιτικές για την αποτελεσματική προώθηση της ευρυζωνικότητας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ