Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 15:57

Φοροεκτιμήσεις

Με αφορμή την αντιμετώπιση του θέματος της διαφορετικής φορολογικής κατοικίας των συζύγων πλέον θεσπίζεται και νομοθετικά η δυνατότητα υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους, σύμφωνα με το σχετικό κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο.

Επιμέλεια: Επιστημονική ομάδα της ARTION με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη
www.artion.gr

Χωριστές δηλώσεις συζύγων για το 2018 και εξής

➤➤Με αφορμή την αντιμετώπιση του θέματος της διαφορετικής φορολογικής κατοικίας των συζύγων πλέον θεσπίζεται και νομοθετικά η δυνατότητα υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους, σύμφωνα με το σχετικό κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο. Με την προτεινόμενη διάταξη γίνεται εναρμόνιση με την αριθ. 330/2018 απόφαση του Β' Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε ότι, εφόσον δεν συντρέχει λόγος και μάλιστα προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων, η διάταξη του άρθρου 67 παρ. 4 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013, Α' 167) έχει την έννοια ότι ο σύζυγος υποβάλλει κατ' αρχήν κοινή δήλωση και για το εισόδημα της συζύγου του, εφόσον αμφότεροι οι σύζυγοι συναινούν. Σε αντίθετη περίπτωση, οι σύζυγοι διατηρούν το δικαίωμά τους να υποβάλλουν αυτοτελώς δηλώσεις φόρου για τα εισοδήματά τους, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση. Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων, εξυπακούεται ότι τα θέματα του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων αφορούν τον κάθε σύζυγο ξεχωριστά και δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη το συνολικό εισόδημα.

Μέλος σε εταιρεία στην Ελλάδα και φορολογική κατοικία

➤➤Η ιδιότητα απλού μέλους σε εταιρείες και η ύπαρξη ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις δεν επηρεάζουν τη φορολογική κατοικία, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 1445/29.7.2018 απόφαση ΔΕΔ Θεσ/νίκης. Με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι η ιδιότητα απλού μέλους σε εταιρείες και η ύπαρξη ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις δεν επηρεάζουν τη φορολογική κατοικία. Συγκεκριμένα, η ΔΕΔ με την ως άνω απόφασή της δικαίωσε φορολογούμενο ο οποίος ήταν φορολογικός κάτοικος ΗΠΑ από το έτος 1999, αλλά το έτος 2011 προέβη σε έναρξη ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα, με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και η ΔΟΥ τον επανέφερε σε καθεστώς φορολογικού κατοίκου Ελλάδος. Στην περίπτωση αυτή συνεκτιμήθηκε το γεγονός ότι όλες οι επιχειρηματικές κινήσεις που αφορούσαν τη δραστηριότητά του αυτή διενεργούνταν μέσω πληρεξουσίων του προσφεύγοντος, καθώς και το ότι η συμμετοχή του ανωτέρω σε εταιρείες περιορίστηκε στην ιδιότητα του απλού μέλους χωρίς να συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη διοίκηση της εταιρείας.

Καταπολέμηση της απάτης σε πληρωμές χωρίς μετρητά

➤➤Σύμφωνα με το από 11.12.2018 δελτίο Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο καταπολέμησης της απάτης που αφορά μέσα πληρωμής πλην των μετρητών (πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονικές αγορές κ.ά.) προτάσσει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κανόνων. Η προς ψήφιση οδηγία επικαιροποιεί τους ισχύοντες κανόνες και καταργεί τα λειτουργικά εμπόδια που παρακωλύουν τις έρευνες και τις διώξεις, προβλέπει δε δράσεις για καλύτερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με δόλιες τεχνικές όπως το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) και η αντιγραφή δεδομένων κάρτας (skimming).

Δημοφιλή ερωτήματα

Με βάση το άρθρο 4 του ν. 4172/2013 ορίζεται ότι για να είναι κάποιος φορολογικός κάτοικος Ελλάδος θα πρέπει να έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων, ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του. Επίσης, εφόσον κάποιος έχει φυσική παρουσία στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα άνω των 183 ημερών εντός οποιασδήποτε δωδεκάμηνης περιόδου, αδιαλείπτως ή με διαλείμματα, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για το φορολογικό έτος στη διάρκεια του οποίου συμπληρώνεται η δωδεκάμηνη περίοδος.