Περισσότερα από 1.600.000 νοικοκυριά έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα κι έχουν ξεπεραστεί τα 750 εκατομμύρια ευρώ που τους αναλογούν.
Περισσότερα από 1.600.000 νοικοκυριά έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα κι έχουν ξεπεραστεί τα 750 εκατομμύρια ευρώ που τους αναλογούν.
Αυτά προκύπτουν με βάση τα πρώτα στοιχεία που έδωσε ο Αναστάσιος Τάγαρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ. Όπως είπε, στις 21 Δεκεμβρίου θα κλείσει η πλατφόρμα, μετά θα γίνει έλεγχος, οπότε ενδεχομένως να εξαιρεθούν κάποιες περιπτώσεις. «Θα δούμε πού ακριβώς θα κλείσει το ποσό κι ο αριθμός των ατόμων που τελικά δικαιούνται το μέρισμα» σημείωσε.
Όσον αφορά στα κωλύματα που έχουν παρουσιαστεί, ο κ. Τάγαρης δήλωσε ότι «υπάρχει ένας πληθυσμός που έχει κρατηθεί η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος λόγω μη διασταύρωσης του ΙΒΑΝ με το ΑΦΜ. Αυτές οι περιπτώσεις είναι κυρίως τρεις κατηγορίες. Πρώτον, είναι άνθρωποι οι οποίοι δίστασαν να βάλουν το δικό τους ΙΒΑΝ, φοβούμενοι μήπως γίνει κατάσχεση στο μέρισμα, ωστόσο το μέρισμα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Άρα, δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο λόγος, μπορούν αν θέλουν να αλλάξουν την αίτησή τους, άρα να την ακυρώσουν και να υποβάλλουν ξανά αίτηση με το σωστό ΙΒΑΝ. Δεύτερον, αν έχουν βάλει ΙΒΑΝ ενός συγγενικού τους προσώπου και δεν έχουν δικό τους λογαριασμό, μπορούν να μπουν συνδικαιούχοι σε αυτό το ΙΒΑΝ-λογαριασμό και με το εκκαθαριστικό τους στην τράπεζα. Και τρίτον, είναι άνθρωποι οι οποίοι δήλωσαν το ΙΒΑΝ της εταιρείας τους, ο οποίος όμως έχει το ΑΦΜ της εταιρείας κι όχι του φυσικού προσώπου. Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αλλάξουν την αίτησή τους και να βάλουν το δικό τους ΙΒΑΝ. Από κει και πέρα όλες οι αιτήσεις θα προχωρήσουν κανονικά στην επόμενη πληρωμή που θα γίνει μέχρι τις 28 του μήνα» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά τα θέματα με την πενταετία που έχουν προκύψει, υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν φαίνεται να έχει πέντε φορολογικές δηλώσεις, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις νέων ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν στην εργασία μετά τα 25 έτη κι έχουν δύο ή τρεις φορολογικές δηλώσεις, ενώ πριν εμφανίζονταν στις δηλώσεις των γονιών τους. Εκεί αν έχουν δηλωθεί με το σωστό ΑΜΚΑ, επιστρέφεται σωστά η πενταετία, δηλαδή μετρούν οι δικές τους δηλώσεις και οι προηγούμενες που ήταν φιλοξενούμενοι. Μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις που κάποιοι έχουν δηλώσει λάθος το ΑΜΚΑ στην φορολογική τους δήλωση» επισήμανε ο κ. Τάγαρης.
Πηγή: ΑΜΠΕ