Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 17:59

Την Πέμπτη η συμφωνία για το σιδηροδρομικό δίκτυο Ν.Α. Ευρώπης

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη, επ' ευκαιρία της διαβαλκανικής διάσκεψης, η πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών, που θα συνδέει τις πρωτεύουσες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συρρικνώνοντας τους χρόνους ταξιδιού (με ταχύτητες έως και 220 χλμ. την ώρα) και βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με έτη- ορόσημα το 2013 και το 2020.

Τη συμφωνία αναμένεται να υπογράψουν στις 12.30 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "Hyatt Regency", οι υπουργοί Μεταφορών της Ελλάδας Μιχάλης Λιάπης και των υπόλοιπων κρατών- μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (Αλβανία, πΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μολδαβία).

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία δικτύου 14 σιδηροδρομικών αξόνων, για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών συνδέσεων μεταξύ των βασικών κόμβων - πρωτευουσών της περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης, με τη χρήση τροχαίου υλικού υψηλών ανέσεων στην υπάρχουσα υποδομή (κατά το πρότυπο των πρόσφατων συμφωνιών της Ελλάδος με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, για τις συνδέσεις Θεσσαλονίκης - Σόφιας και Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης).

ΑΠΕ - ΜΠΕ