Παρά το δυναμισμό των εξαγωγών και την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη εισέλθει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του για την οικονομία.
Παρά το δυναμισμό των εξαγωγών και την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη εισέλθει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του για την οικονομία.
Επικαλούμενος τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου 2018, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά, με αργούς ρυθμούς, Οι επενδύσεις αυξάνονται, αν και τα στοιχεία αποτυπώνουν μικτή εικόνα, η οποία αποδίδεται αφενός στο 9μηνο του έτους στις μεταβολές των εισαγωγών πλοίων και αφετέρου ειδικά στο τρίτο τρίμηνο στην ολοκλήρωση μεγάλων κατασκευαστικών έργων το 2017.
Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018, έναντι μεγέθυνσης 2,5% και 1,7% το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα και ρυθμών ανάπτυξης 1,5% το 2017. Η ανάπτυξη της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο ήταν, όπως εξηγεί, αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των εξαγωγών αγαθών (+7,9%) και υπηρεσιών (+8,0%), καθώς και της περαιτέρω ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης (+0,7%) .
Αντίθετα, οι συνολικές επενδύσεις σε πάγια εμφανίζουν πτώση 23,2%, η οποία οφείλεται κυρίως στην επίδραση βάσης μετά τη μεγάλη αύξηση το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, ιδίως σε κατασκευές πλην κατοικιών (+26,1% στο σύνολο των επενδύσεων σε πάγια και +89,4% σε κατασκευές πλην κατοικιών).
Ταυτόχρονα, η εικόνα των επενδύσεων στις υπόλοιπες κατηγορίες παγίων είναι θετική (κατοικίες +20,8%, αγροτικά προϊόντα +5,7%, μεταφορικός εξοπλισμός +154,5%, εξοπλισμός ΤΠΕ +16,5% και μηχανήματα +18,4%). Την ίδια ώρα η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε κατά -4,1%, επιπλέον μείωσης -0,6% και -4,3% το 1ο και το 2ο τρίμηνο του 2018 αντίστοιχα και -0,4% στο σύνολο του 2017, αποτυπώνοντας τις προσπάθειες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Από την πλευρά της προσφοράς, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά +1,4% το 3ο τρίμηνο του 2018, με όλους τους κλάδους να παρουσιάζουν θετικές μεταβολές, πλην των τραπεζών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων (-10%) και του κλάδου τεχνών και διασκέδασης (-3,1%), που εμφανίζουν απώλειες.
Παρόμοια εικόνα σταθερής, αλλά ταυτόχρονα ισχνής, ανάκαμψης αποτυπώνεται και στους βραχυχρόνιους δείκτες. Πιο αναλυτικά:
Από την άλλη πλευρά:
«Οι παραπάνω εξελίξεις συνθέτουν μία μικτή εικόνα, η οποία συμπληρώνεται από τους κινδύνους που αναδύονται συνεχώς στην παγκόσμια οικονομία και σχετίζονται κυρίως με τις εντάσεις στο διεθνές εμπόριο. Η αυξανόμενη αβεβαιότητα στον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει ο ΣΕΒ.
«Η πραγματικότητα αυτή απαιτεί η χώρα να εισέλθει σε μια πιο ισχυρή και δυναμική πορεία ανάπτυξης, με περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και σταθερά εισοδήματα» συμπληρώνει.
naftemporiki.gr