Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 10:15

BMW: Κέρδη ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αυτοκινήτων πολυτελείας στον κόσμο, Bayerische Motoren Werke AG, (BMW), αποτέλεσμα των εσόδων από την πώληση της νέας σειράς αυτοκινήτων της, 3 και των εσόδων από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση 81%, φθάνοντας στα 948 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. δολ.) ή 1,44 ευρώ ανά μετοχή, από 525 εκατ. ευρώ ή 78 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της BMW. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 12%, φθάνοντας στα 11,6 δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές, εκτιμούσαν ότι τα καθαρά της κέρδη θα διαμορφωνόντουσαν στα 901 εκατ. ευρώ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της BMW, Helmut Panke, ο οποίος απέτυχε πέρυσι να αυξήσει τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, προέβλεψε ότι ανάκαμψη, μετά την πώληση μεριδίου της στην κατασκευάστρια κινητήρων Rolls-Royce Plc, αξίας 375 εκατ. ευρώ.

Το 2005, η BMW υπερέβη το σκέλος Mercedes-Benz, της DaimlerChrysler AG, και διεύρυνε την απόστασή της από αυτή με αύξηση 14% των πωλήσεων αυτοκινήτων το πρώτο τρίμηνο.

Οι μετοχές της BMW στη Φραγκφούρτη, βρίσκονται 16% υψηλότερα φέτος, υπερβαίνοντας την άνοδο του 12% του δείκτη DAX στη Γερμανία, ενώ οι μετοχές της DaimlerChrysler υποχώρησαν 0,1%.

Το τρίμηνο, η BMW πούλησε 283.297 αυτοκίνητα, 18% περισσότερα. Ο Panke δεν περιμένει να διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων για το τρέχον τρίμηνο. Οι πωλήσεις του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων Rolls-Royce Phantom, Mini, σημείωσαν αύξηση 14%.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, μείωσε το μερίδιό της στη βρετανική Rolls-Royce στο 2,77%, από 9,02% σε δύο εμπορικές συναλλαγές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, στην οποία τον Δεκέμβριο του 2003 εξέδωσε ανταλλάξιμα με μετοχές της Rolls-Royce ομόλογα.