Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 07:34

Πτωτικά κινείται το ασήμι

ΠΤΩΤΙΚΑ, για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις, κινήθηκαν οι τιμές του ασημιού, καθώς το κόστος της ενεργείας, περιόρισε την ελκυστικότητα του μετάλλου, ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ. Το πετρέλαιο, σημείωσε πέρυσι άνοδο 48% και άγγιξε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ωθώντας φέτος τις λιανικές τιμές της βενζίνης 30% υψηλότερα, στα περίπου 3 δολ. το γαλόνι στις ΗΠΑ. Μερίδα επενδυτών, αγοράζει μέταλλα, όπως χρυσό και χαλκό, ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού. Το ασήμι, σημείωσε σχεδόν διπλάσια άνοδο πέρυσι.

Το ασήμι για άμεση παράδοση, υποχώρησε 46 σεντς, ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στα 13,85 δολ. η ουγγιά στις 4:39 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 24 Απριλίου. Οι τιμές του, σημείωσαν άνοδο 13% κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Το ασήμι για τα συμβόλαια του Ιουλίου, υποχώρησε 41,5 σεντς, ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στα 13,795 δολ. η ουγγιά στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Φέτος το ασήμι, με την άνοδο 55% που σημείωσε, είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, ακολουθώντας τον χαλκό, που σημείωσε άνοδο 62%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Η υποχώρηση του αργού πετρελαίου, τροφοδότησε το ξεπούλημα των μετάλλων. Και ενώ χαλκός και χρυσός ανέκαμψαν για να κλείσουν υψηλότερα, η πρόσφατη αστάθεια του ασημιού, κράτησε μακριά τους επενδυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Τα συμβόλαια του ασημιού υποχώρησαν έως 16% στις 20 Απριλίου, μετά την αναρρίχησή τους στα υψηλότερα επίπεδα 23 ετών των 14,69 δολ. η ουγγιά.