Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 08:38

Telecom N.Z.: Σημαντική πτώση των μετοχών

ΤΙΣ μεγαλύτερες απώλειες, σε χρονικό διάστημα πλέον των οκτώ ετών, σημείωσαν οι μετοχές της Telecom Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ν. Ζηλανδίας, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι το διάταγμα της κυβέρνησης να ανοίξει το δίκτυό της στους ανταγωνιστές θα προκαλέσει τη μείωση των μεριδίων αγοράς της Telstra Corp. και της Iinet Ltd.

Οι μετοχές της Telecom, σημείωσαν απώλειες έως και 11%. Χθες η κυβέρνηση είπε ότι η Telecom θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση των ανταγωνιστών στο δίκτυό της.

Η πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας, Helen Clark, είπε στις 14 Φεβρουαρίου ότι η βελτίωση των υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων στο Internet, αποτελεί επείγον θέμα για τη Ν. Ζηλανδία, που κατατάσσεται στην 22 η θέση μεταξύ των 30 χωρών σε έρευνα που έκανε ο ΟΟΣΑ, αναφορικά με τις υπηρεσίες σε αυτόν τον κλάδο. Η Telecom, έχει περίπου το 80% της αγοράς τηλεπικοινωνιών της Ν. Ζηλανδίας, ύψους 5,8 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (3,7 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Οι μετοχές της Telecom, υποχώρησαν 52 σεντς, φθάνοντας στα 5,03 δολ. Ν. Ζηλανδίας στις 2:47 μ.μ. στο Ουέλλινγκτον, μειώνοντας κατά 1,2 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας τη χρηματιστηριακή της αξία. Η Telecom, που πραγματοποιεί πλέον του 20% του δείκτη NZX 50 της Ν. Ζηλανδίας, προκαλώντας την υποχώρησή του κατά 2,2%.