Nα μετριάσει τις αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από ενδεχόμενο no deal και άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. επιχειρεί η Γερμανία. Προσφέρει έτσι στις βρετανικές τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοοιικονομικού κλάδου την ευκαιρία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη χώρα απρόσκοπτα. Η ρυθμιστική αρχή Bafin θα μπορεί να εκδίδει σχετικές άδειες, που θα ισοδυναμούν ουσιαστικά με «δικαιώματα διαβατηρίου» και θα ισχύουν έως τα τέλη του 2020. Στόχος να ενισχυθεί μεταξύ άλλων και το προφίλ της Φραγκφούρτης ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Τα γερμανικά ινστιτούτα DIW και Ifo, πάντως, προειδοποιούν ότι ένα άτακτο Brexit θα βλάψει σοβαρά την υγεία της γερμανικής οικονομίας.
Nα μετριάσει τις αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από ενδεχόμενο no deal και άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. επιχειρεί η Γερμανία. Προσφέρει έτσι στις βρετανικές τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοοιικονομικού κλάδου την ευκαιρία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη χώρα απρόσκοπτα.
Το υπουργικό συμβούλιο υπό την Άγκελα Μέρκελ έδωσε σήμερα το πράσινο φως σε κανόνες, που επιτρέπουν στην αρχή εποπτείας του κλάδου, την Bafin, να καθορίζει «συμφωνίες μετάβασης» με βρετανικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις έως και τα τέλη του 2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν να διατηρήσουν έως τότε τα λεγόμενα «δικαιωμάτα διαβατηρίου», που τους εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά- εφόσον όμως πληρουν τις προϋποθέσεις που θα θέτει η Bafin. Η γερμανική ρυθμιστική αρχή θα εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Παράλληλα σε μία προσπάθεια να τονώσει το προφίλ της Φραγκφούρτης ως χρηματοοικονομικού κέντρου, τώρα που το Λονδίνο περνάει δύσκολες ώρες, αποφάσισε να χαλαρώσει το πλαίσιο για προσλήψεις και απολύσεις υψηλόβαθμων στελεχών.
Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι η Γερμανία «ποντάρει» σε σκληρό Brexit. Θέλει να είναι προετοιμασμένη όσο το δυνατόν καλύτερα για αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο όμως απεύχεται. Δύο γερμανικά ινστιτούτα σήμερα προειδοποίησαν για τις ζοφερές συνέπειες, που θα είχε για τη γερμανική οικονομία μία τέτοια εξέλιξη. Το DIW υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να ωφεληθεί από μία άτακτη έξοδο, ενώ το Ifo επέκρινε τη στάση της Κομισιόν και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit, ώστε αυτή να μπορεί να γίνει αποδεκτή στη Βρετανία.
Το Βερολίνο από την πλευρά του λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, που θα κρίνει το μέλλον της Τερέζα Μέι, αλλά και τα επόμενα βήματα στο Brexit, κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να αποδεχθούν τη συμφωνία, που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27 της κοινότητας, παρουσιάζοντας το no deal ως μόνη λύση. Nein στην επαναδιαπραγμάτευση είχε πει και χθες η Άγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με την Βρετανίδα ομολογό της, στηρίζοντας έτσι την επίσημη θέση των Βρυξελλών.
Σήμερα από το βήμα της Βουλής η κ. Μέρκελ τόνισε: «Δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας. Αλλά έχουμε ακόμη λίγο χρόνο και αυτό που μπορώ να πω στους Γερμανούς πολίτες είναι ότι εργαζόμαστε σκληρά για να εξασφαλίσουμε ένα συντεταγμένο Brexit. Ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για την περίπτωση που τελικά έχουμε άτακτη έξοδο».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters