Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 09:40

Market Beat: Η ανοδική αντίδραση ίσως εμφανιστεί αλλά με την μορφή… έκπληξης 

Όταν οι παράγοντες της αγοράς συγκλίνουν σε απαισιόδοξες προσδοκίες η αγορά από αυτό και μόνο μπορεί να αντιδράσει ανοδικά. Αλλά βέβαια δεν παραλογίζονται οι αναλυτές που διαπιστώνοντας την επιδείνωση της εικόνας κλαδεύουν τις προσδοκίες τους. Είναι δεδομένη η υποχώρηση των όγκων και της διάθεσης για ρίσκο ακόμα και τις μέρες που το διεθνές κλίμα ευνοεί την άνοδο. Όπως δεδομένη είναι η υποχώρηση του ΓΔ, στο κάτω όριο της ζώνης στήριξης που εμποδίζει την κίνησή του πάλι προς τις 610 μονάδες. 

Του Κώστα Ιωαννίδη

Όταν οι παράγοντες της αγοράς συγκλίνουν σε απαισιόδοξες προσδοκίες η αγορά από αυτό και μόνο μπορεί να αντιδράσει ανοδικά. Αλλά βέβαια δεν παραλογίζονται οι αναλυτές που διαπιστώνοντας την επιδείνωση της εικόνας κλαδεύουν τις προσδοκίες τους. Είναι δεδομένη η υποχώρηση των όγκων και της διάθεσης για ρίσκο ακόμα και τις μέρες που το διεθνές κλίμα ευνοεί την άνοδο. Όπως δεδομένη είναι η υποχώρηση του ΓΔ, στο κάτω όριο της ζώνης στήριξης που εμποδίζει την κίνησή του πάλι προς τις 610 μονάδες. 

Η ανεξαρτησία της τάσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας δεν βγαίνει μόνο σε καλό, όπως συχνά αναφέρουμε, άλλοτε λειτουργεί θετικά στην πορεία των τιμών και άλλοτε αρνητικά. Εκείνο που παράγει αυτή την ανεξαρτησία, είναι η οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα, που από χθες βρίσκεται και… ανεπίσημα, από επίσημα χείλη, σε προεκλογική περίοδο. Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών που τις κατέστησε εξαιρετικά αβαθείς, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται εύκολα η τάση στην αγορά. Μόλις εμφανιστούν σχετικά μεγάλες σε τεμάχια εντολές αγοράς ή πώλησης ακόμα και στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνθιζαν, ενώ ο 25άρης στην Αθήνα είχε πλάγια κίνηση σε στενό εύρος διακύμανσης (5 μονάδων) υποδηλώνοντας το μάζεμα μετοχών που γινότανε από ισχυρούς παράγοντες. Της κατηγορίας που ξέρουν τι ζητάνε χωρίς να το «μαρτυράνε». Άρα όσο εκείνοι τοποθετούνται τα πράγματα μπορεί να φαίνονται γκρι, αλλά αυτής της κατηγορίας οι θεσμικοί επενδύουν εκεί που θα φανεί αργότερα, πως οι προοπτικές είναι ρόδινες.

Στην Ευρώπη όμως, οι επενδυτές ρευστοποίησαν θέσεις στα κρατικά ομόλογα και τοποθετήθηκαν σε μετοχικές αξίες. Η αιτία αυτής της αλλαγής ήταν τα πρωτοσέλιδα που επηρεάζουν τις μηχανές αυτόματης εισαγωγής εντολών. Κάποιες θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του εμπορικού πολέμου, συνδυασμένες με την κατάσταση της διαδικασίας για το Brexit και τις αποφάσεις του Μακρόν που ανακάτεψαν την Ευρωζώνη, καθόρισαν τις κινήσεις των fund managers. Είναι καθαρά ψυχολογική η βάση της νευρικότητας των αγορών, καθώς τα νεύρα των επαγγελματιών έχουν μείνει τεντωμένα για μεγάλο διάστημα.

Οι εγχώριοι αναλυτές επιλέγουν πάλι την υπογράμμιση της αβεβαιότητας που σφραγίζει τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της αγοράς προς το τέλος του έτους. Για παράδειγμα η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ χθες το πρωί ανέφερε μεταξύ άλλων και την «έκπληξη» που μπορεί να γεννήσει το αθηναϊκό ταμπλό: «Η απόφαση της Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία για τη συμφωνία που αφορά το 'Brexit', αξιολογήθηκε αρνητικά από τα Διεθνή Χρηματιστήρια. Έτσι, με δεδομένη την αδυναμία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για μερική, έστω, αυτονόμηση, η συνέχιση της πτωτικής πορείας προβάλλει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο. Σε αυτό συνηγορεί και η επιβάρυνση της τεχνικής εικόνας, με τα όρια στήριξης να μετατίθενται, πλέον, στην περιοχή των 635 - 630 μονάδων, καθώς διασπάστηκε το όριο των 644 μονάδων. Οι εκπλήξεις για μια 'διαφορετική' εξέλιξη είναι πάντως ευπρόσδεκτες, σε μια Αγορά με τη ρηχότητα της Ελληνικής και δεν μπορούν να αποκλειστούν».

Η Merit Sec ήταν ελαφρά πιο αισιόδοξη: «Η χθεσινή ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη στην Αμερική, ενδέχεται να στηρίξει μια θετική συνεδρίαση για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Επιπλέον, θετικό είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε τις 635 μονάδες, καθώς έτσι διατηρεί αυξημένες πιθανότητες, βραχυπρόθεσμα, να ξαναπροσπαθήσει ανοδικά». Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ προσέγγισε την αγορά με βάση την στατιστική εικόνα των συναλλαγών: «Η Αγορά επανήλθε στο πτωτικό κανάλι, που ξεκίνησε από τον Μάιο, με κίνδυνο να εγκλωβιστεί πάλι μεταξύ 610 - 650. Η επιστροφή των ΗΠΑ σε θετικό πρόσημο, πιθανόν να δώσει στο ΧΑ την ώθηση να ξαναβγεί, έστω και βραχυπρόθεσμα, σε θετική τροχιά».

Στις 16:30 ο τζίρος είχε περάσει στα 37 εκατ. ευρώ με 20,5 εκατ. αξία πακέτων, αλλά ο ΓΔ δεν είχε αλλάξει τιμή, λες και ήταν… «εντολή άνωθεν», κάθε ώρα η τιμή του να βρίσκεται πάνω από τις 640 και κάτω από τις 642 μονάδες. Η μονοτονία σε μέρες που στις γύρω αγορές υπάρχει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, λειτουργεί υπέρ της δημιουργίας επενδυτικής «μελαγχολίας». Το φινάλε ήταν μια ακόμα πρόκληση για ρευστοποιήσεις και σήμερα.

Οι εγχώριοι αναλυτές ζητούν να δοθεί μήνυμα για επιτάχυνση στις μεταρρυθμίσεις που θα αναζωπυρώσουν την οικονομική δραστηριότητα. Την απόφαση δε, της BlackRock να μην προχωρήσει την επένδυση σε ακίνητο του Μουζάκη, θεώρησαν ηχηρό αρνητικό μήνυμα των Ξένων Επενδυτών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισε την Τρίτη το χρηματιστήριο στη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 53,02 μονάδων στις 24.370,24 μονάδες (-0,22%). Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε ενισχυμένος κατά 11,31 μονάδες (+0,16%), στις 7.031,83 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε πτώση 0,94 μονάδων (-0,04%), στις 2.636,78 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Ώθηση από τις τελευταίες εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο πήραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς ο Κινέζος αντιπρόεδρος Τσιου Χε επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και τον εμπορικό Αντιπρόσωπο Ρόμπερτ Λάιτθαιζερ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Πολιτική ένταση επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψήφιση από το Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Brexit. Η αναβολή της ψηφοφορίας οδήγησε τη στερλίνα σε χαμηλό 20 μηνών.

Στο Νότο της ευρωζώνης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, σε μία προσπάθεια να μην εφαρμοστούν κυρώσεις που θα κρατούσαν την Ιταλία υπό παρατεταμένη πίεση στις Αγορές.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,53% στις 344 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,27% στις 6.806 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,49% στις 10.780 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,35% στις 4.806 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,87% στις 8.735 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 18.591 μονάδες.

ΧΑ

Η διεθνής άνοδος δεν παρέσυρε τις τιμές και η νευρικότητα έφερε στο τέλος πτώση

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πλάγια πορεία, σε θετικό πεδίο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Φάνηκε δε πως μετά το χαμηλό μέρας στις 637 μονάδες  και την αντίδραση που ακολούθησε, είχε πορεία επίπεδης κλίσης μεταξύ των 639 και 641,5 μονάδων χωρίς διάθεση ξανά για αναζήτηση πυθμένα. Η πορεία του ΓΔ, με ενδοσυνεδριακό ελάχιστο στις 637,07 μονάδες από τις 635,50 τη Δευτέρα, που ήταν η τιμή του στις 13:18 έγινε με τον δείκτη σε άνοδο της τάξης του +0,4%. Μετά το άνοιγμα, με νευρικότητα η ανοδική δυναμική που προκάλεσαν οι επενδυτικές επιλογές, διαμόρφωσε πορεία προς το μέγιστο που ήταν  οι 642,37 μονάδες στις 11:29 από τις 646,08 την προηγούμενη. Υπήρξε σημαντικό διάστημα με κίνηση για δεύτερη μέρα γύρω από τις 639 μονάδες, εντός ανεξάρτητης ατμόσφαιρας εδώ, σε σχέση με την ισχυρή διάθεση για ρίσκο που επικράτησε πανευρωπαϊκά.

Στις  17:00 τον άφησαν στις 639,84. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε μεγάλη πτώση και έτσι τον έκλεισαν στις 635,84 από  638,20 την προηγούμενη, ορίζοντας κλείσιμο στο οριστικό κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Έτσι, η αγορά δεν κατάφερε να διατηρήσει τα περισσότερα από τα κέρδη της περασμένης βδομάδας, γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων. Εμφάνισε πάλι χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 20,554 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και 14 μονάδων εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, με την απόδοση που ανέβηκε 1 μονάδα βάσης (από 14 μέσα στη μέρα), διατηρήθηκε κοντά στο 4,25%.

Ήταν σύνοδος με φαινόμενη ισορροπία μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 635,84 από 635,50 ήταν 43,1 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών προς το τέλος, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και ανοδική συνέχεια. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 635,84 μονάδες που ήταν 0,0 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 6,53 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μικρό (6,5 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 12,6 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,615 από 46,742 δις ευρώ. ‘Ενδεκα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ΠΕΙΡ +2,94%, ΕΧΑΕ +1,52%, ΒΙΟ +0,75%, ΕΤΕ +0,54%, ΓΡΙΒ +0,47%, ΕΕΕ +0,38%, ΛΑΜΔΑ +0,33%, ΦΡΛΚ +0,33%, ΔΕΗ +0,30%, ΑΔΜΗΕ +0,25% και  ΕΥΡΩΒ +0,10%, ενώ 11 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,44% από -2,18%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,60% από -1,73% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο +0,54% από -1,92%, ΕΥΡΩΒ +0,10% από -2,65% και την ΠΕΙΡ στο +2,94% από -3,97%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,66% από -1,10%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 2) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 23) και τρία ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα –0,37% και έφθασε στις 635,84 από 638,20 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1663,18 από 1669,98 μονάδες με μεταβολή -0,41%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε πάνω στο κατώτερο της μικρής ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,081 από 24,481 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 20,554 από 6,573 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 22,973 από 16,429 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,753 από 0,482 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 37 από 20 των καθοδικών 41 από 57 και 39 από 42 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Το περιορισμένο εύρος διακύμανσης του υποκείμενου δείκτη και η χαμηλή αξία ελεύθερων συναλλαγών στο ΧΑ έχει μειώσει το ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαπραγμάτευση των ΣΜΕ και των options του 25άρη. Ίσως σκέφτονται οι ισχυροί: Αν και τώρα, που έχουν άνοδο οι αγορές του ευρώ οι τιμές των μετοχών του χαρτοφυλακίου δεν βελτιώνονται, πολλοί θα πουλήσουν στα τρέχοντα επίπεδα, για να κάνουν γιορτές χωρίς άγχη. Αν ισχύει αυτή η υποψία, τότε θα δούμε Santa Claus rally στην Αθήνα, διαφορετικά, θα συνεχιστεί η βασανιστική συσσώρευση.

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν σταθεροποιητική δυναμική στον 25άρη, αλλά με αναζήτηση πυθμένα για τη μέρα στις δημοπρασίες. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1673,30 μονάδες, με ανοδικό χάσμα 3,32 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 1682,51 σημειώθηκε στις 11:29. Το ελάχιστο ήταν οι 1663,18 και εμφανίστηκε στις 17:11. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1663,18 μονάδες με μεταβολή -0,41%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 6,569 εκατ. ευρώ.

Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 892 συμβόλαια με ανώτερο τις 1682,00, κατώτερο τις 1660,00, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1662,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 163 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου, με τελευταίες πράξεις στις 1661,25 από 1672,25. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 4077 από 4075 και της σειράς Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 482 από 450.

Στα calls λήξης Δεκεμβρίου ο ημερήσιος όγκος ήταν 11 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 1650 και τις 1700 μονάδες. Για  την επόμενη διακινήθηκαν 42 για τιμή εξάσκησης στις 1650 και τις 1700 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για την τρέχουσα σειρά, ο όγκος ήταν 6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1675 και τις 1700 μονάδες. Για  την επόμενη διακινήθηκαν 42 για τιμή εξάσκησης στις 1650 μονάδες

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Οι προσδοκίες για συνέχιση της συναλλακτικής ευρωστίας, σε συνέχεια του rebalancing των δεικτών MSCI δεν εκπληρώθηκαν. Αντιθέτως μάλιστα, επανήλθε η συναλλακτική απαξίωση, με τις ημερήσιες συναλλαγές να υποχωρούν ακόμη και κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Αυτή τη φορά, οι λόγοι σχετίζονται με το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, στην Ευρώπη και όχι μόνο, χωρίς ωστόσο να δρομολογούνται και εγχώριες εξελίξεις που να σηματοδοτούν προς τις Αγορές το μήνυμα της επιτάχυνσης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, η απόφαση της BlackRock να απεμπλακεί από τη σχεδιαζόμενη επένδυσή της σε ακίνητο του Μουζάκη, μετέφερε ένα ηχηρό μήνυμα για την άποψη που έχουν διαμορφώσει οι Ξένοι Επενδυτές αναφορικά με τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Είναι λοιπόν το σκηνικό στο διεθνές περιβάλλον αυτό που αυξάνει την αβεβαιότητα περί τις εξελίξεις, τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και τη Διεθνή Οικονομία, με την επιβράδυνση της Οικονομίας να καταγράφεται σε αρκετές Περιοχές: στην Ευρώπη το ΑΕΠ είναι μόλις στο +0,2% το 3ο τρίμηνο, έναντι του 2ου τριμήνου, στην Ιαπωνία στο -2,5%, στην Τουρκία στο -1,1% ενώ και στις ΗΠΑ οι νέες θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου είναι λιγότερες.

Την ίδια ώρα, το άτακτο "Brexit" είναι πλέον ένα υπολογίσιμο ενδεχόμενο, ο Μακρόν προσπαθεί να ελέγξει τις εκδηλώσεις ακραίας δυσαρέσκειας στη Γαλλία και η κόντρα Ρώμης και Βρυξελλών για το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, προκαλώντας σκηνικό νευρικής κρίσης στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα, οδηγεί σε εναλλαγή γεγονότων με αμφίσημο μήνυμα. Τα δεδομένα δηλαδή, οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα ότι η είσοδος της Παγκόσμιας Οικονομίας σε ύφεση, εντός του 2019, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν περιβάλλον συντήρησης των αβεβαιοτήτων, οδηγώντας τους Διαχειριστές σε στάση αναμονής, καθώς η διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων έχει ελαχιστοποιηθεί. Αυτό άλλωστε το μήνυμα εκπέμπεται και από την Αγορά των ομολόγων και ιδιαίτερα την Αμερικανική, με τις αποδόσεις των βραχυχρόνιων ομολόγων (2ετους διάρκειας) να συγκλίνουν προς εκείνες των μακροχρόνιων (10ετους διάρκειας) που μειώνονται.

Έτσι, οι Αγορές αναμένουν τις αναγγελίες των Κεντρικών Τραπεζών (στις 13/12 η ΕΚΤ και την άλλη εβδομάδα η Fed) που με τις παρεμβατικές δράσεις τους στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, καλούνται να αποφανθούν αν συνομολογούν με την εκτίμηση για επικείμενη επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Οικονομίας.

Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο επανέρχεται σε σκηνικό συναλλακτικής απαξίωσης, καθώς δεν αναμένονται, βραχυχρόνια, εξελίξεις με τα χαρακτηριστικά θετικών καταλυτών (πρόοδος "SPV" για τα "κόκκινα" δάνεια, Αποκρατικοποιήσεις κοκ). Συντονίζεται έτσι με τις Διεθνείς Αγορές κινούμενο αναλόγως, με τη διαδικασία συνέχισης της συσσώρευσης να αποτελεί το καλύτερο σενάριο, γύρω από τις 640 μονάδες και με το σενάριο ανοδικής κίνησης, λόγω τέλους, του έτους μάλλον να ματαιώνεται. Ωστόσο, τα δομικά χαρακτηριστικά του Χ.Α. και ιδιαίτερα η ρηχότητά του, δεν επιτρέπουν την έκφραση βεβαιότητας, καθώς υπάρχει πάντα η μικρή πιθανότητα για ανατροπές.

Σήμερα

Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τετάρτη 12/12 καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ενώ η στερλίνα πιέστηκε από τον κίνδυνο ενός επικείμενου πραξικοπήματος στο κόμμα της Πρωθυπουργού Τερέζα Μει εναντίον της.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Trump δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Πεκίνο πραγματοποιούνται τηλεφωνικά και ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα τιμολόγια στις κινεζικές εισαγωγές μέχρι να είναι σίγουρος για το που θα καταλήξει η συμφωνία.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι θα παρέμβει στην υπόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης εναντίον ενός ανώτατου στελέχους στις Huawei Technologies της Κίνας αν αυτό θα εξυπηρετούσε συμφέροντα εθνικής ασφάλειας ή αν θα βοηθούσε σε μια εμπορική συμφωνία.

Τα νέα ήταν αρκετά για να προκαλέσουν αναπήδηση μετά από ημέρες με απώλειες και ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία προχώρησε 1,29% ψηλότερα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2,15% και τα blue chip της Σαγκάης 0,31%. Τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 ήταν στο +0,4% μετά από ένα μεικτό φινάλε στη Wall Street.

«Από την υπόθεση Huawei, είναι όλο και πιο προφανές ότι ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ αφορά την ανταλλαγή τεχνολογίας και την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών από κινεζικές εταιρείες. Η εκεχειρία δεν θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Και ως εκ τούτου η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα συνεχιστεί». Ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμα.

Το επενδυτικό φρόνημα είχε ενισχυθεί την Τρίτη από εκθέσεις όπου ανέφεραν πως η Κίνα σκέπτεται να μειώσει τους δασμούς εισαγωγών σε αμερικανικά αυτοκίνητα στο 15% από το σημερινό 40%.

Ωστόσο, υπήρξαν επίσης αναφορές ότι οι Η.Π.Α. θα αποδεσμεύσουν αποδεικτικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα που θα περιγράφουν την κινεζική πειρατεία και την οικονομική κατασκοπεία.