Τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε μέτρα κοινωνικής προστασίας (παροχές ανεργίας, επιδόματα, επαγγελματικές ασθένειες), εκτός από τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και στους αυτοαπασχολούμενους και γενικά στους εργαζόμενους σε άτυπες μορφές απασχόλησης, ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε μέτρα κοινωνικής προστασίας (παροχές ανεργίας, επιδόματα, επαγγελματικές ασθένειες), εκτός από τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και στους αυτοαπασχολούμενους και γενικά στους εργαζόμενους σε άτυπες μορφές απασχόλησης, ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, έστω κι αν η σύσταση δεν δεσμεύει νομικά τα κράτη-μέλη, ωστόσο το γεγονός ότι εγκρίθηκε από αυτά, δείχνει τη βούληση που υπάρχει για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, που υπέγραψαν όλα τα κράτη-μέλη τον Νοέμβριο του 2017, στο Γκέτεμποργκ. Η Κομισιόν υπέβαλε την πρόταση γιατί σήμερα τέσσερις εργαζόμενοι στους δέκα στην Ε.Ε. είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε σε άτυπες μορφές εργασίας, ενώ στις περισσότερες χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε δικαίωμα ανεργίας ή σε επιδόματα ανικανότητας λόγω ασθενείας.
Τα μέτρα προστασίας
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, η σύσταση περιλαμβάνει παροχές: ανεργίας, ασθένειας και υγειονομικής περίθαλψης, μητρότητας και ισοδύναμες παροχές πατρότητας, αναπηρίας, γήρατος, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, παροχές σχετικές με εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Η σύσταση της Κομισιόν προβλέπει τα εξής:
Μεταξύ αυτών των κατηγοριών μπορούμε να διακρίνουμε ποικίλες μορφές, για παράδειγμα, περιστασιακή εργασία (π.χ. συμβάσεις χωρίς αναφορά ωρών εργασίας, όπως είναι γι’ αυτούς που καλούνται να γεμίσουν τα ράφια στο σούπερ μάρκετ μόνον όταν υπάρχει πολλή δουλειά), εργασία μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης (π.χ. θέσεις προσωρινής απασχόλησης) ή εργασία σε πλατφόρμα.
Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τον κοινωνικό διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν χαρακτηρίζουν την έγκριση της σύστασης ως ένα άλλο σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.