Στις 15 Ιανουαρίου έχει προσδιοριστεί να ολοκληρωθεί και επίσημα ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη της Φλώρινας, με την αποστολή από την ελληνική πλευρά επιστολής στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για την αποκατάσταση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.
Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Στις 15 Ιανουαρίου έχει προσδιοριστεί να ολοκληρωθεί και επίσημα ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη της Φλώρινας, με την αποστολή από την ελληνική πλευρά επιστολής στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για την αποκατάσταση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 11 Ιανουαρίου, θα έχει γίνει η ανακήρυξη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ του προτιμητέου επενδυτή (ή των προτιμητέων επενδυτών) για το προς εκχώρηση χαρτοφυλάκιο.
Αυτές είναι δύο από τις ημερομηνίες-ορόσημα που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», προβλέπει το οριστικό χρονοδιάγραμμα το οποίο κατάρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις φάσεις του διαγωνισμού που απομένουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, ενώ τη σύμφωνη γνώμη τους έχουν εκφράσει και οι υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.
Από σήμερα τα τελικά σχόλια για το SPA
Μάλιστα, με βάση τον εν λόγω «οδικό χάρτη» ο διαγωνισμός μπαίνει από σήμερα στην τελική του ευθεία, καθώς σήμερα ξεκινά ο τελευταίος «γύρος» σχολίων για τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) για τις προς πώληση μονάδες. Η σύμβαση θα «κλειδώσει» στις 20 Δεκεμβρίου, με σχετική απόφαση που θα λάβει το Δ.Σ. της ΔΕΗ το οποίο θα συνεδριάσει εκείνη την ημέρα.
Με την οριστικοποίηση του SPA, θα ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, με την προθεσμία υποβολής τους να λήγει στις 7 Ιανουαρίου, ώστε να ανοίξουν την ίδια ημέρα. Όπως είναι γνωστό από το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση, μαζί με τις προσφορές των υποψήφιων επενδυτών, στην ίδια συνεδρίαση το Δ.Σ. της επιχείρησης θα ανοίξει και τη μελέτη του πιστοποιημένου διεθνούς ανεξάρτητου εκτιμητή, η οποία θα προσδιορίζει το δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range).
Αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες από αυτή την ανεξάρτητη εκτίμηση, τότε η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές, με τη διορία υποβολής τους να ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου. Με βάση τις βελτιωμένες προσφορές, μία ημέρα αργότερα, το Δ.Σ. θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του πλειοδότη, ώστε στις 15 Ιανουαρίου να ενημερωθεί και επίσημα η Κομισιόν για τη συμμόρφωση της χώρας στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη, η οποία αποτέλεσε και την αιτία για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης.
Υπενθυμίζεται πως η τελική φάση του διαγωνισμού έχει λάβει δύο παρατάσεις, με ισάριθμες παρατάσεις της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, χωρίς πάντως να έχει μετατεθεί σημαντικά η ολοκλήρωσή του. Έτσι, με βάση το οριστικό χρονοδιάγραμμα της τελικής φάσης, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου, τη στιγμή που ο στόχος από την έναρξη της αποεπένδυσης (πέρυσι τον Μάρτιο) ήταν οι αγοραστές που θα προκύψουν από τη διαδικασία να αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου την εμπορική εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου που θα αποκτήσουν.
Το αίτημα για παράταση δεσμευτικών προσφορών
Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως η θέση της ΔΕΗ ήταν πως η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα έπρεπε να μετατεθεί για αρκετά αργότερα, περί τα μέσα Φεβρουάριου, με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης να αποκαλύπτουν την περασμένη εβδομάδα πως η επιχείρηση έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στο ΥΠΕΝ, κοινοποιώντας την και στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η μεγαλύτερη παράταση είναι απαραίτητη ώστε να δοθεί σαφές «σήμα» από τις Βρυξέλλες για τη δυνατότητα αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, με δεδομένο ότι όπως ανέφεραν η Κομισιόν δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση για να συμπεριληφθεί στο SPA η συμμετοχή της ΔΕΗ σε ενδεχόμενες ζημίες των ιδιωτικοποιημένων εργοστασίων κατά την πρώτη διετία λειτουργίας υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οποία θα δημιουργούσε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τους υποψήφιους επενδυτές.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, παραμένει ασαφές τι περιλαμβάνει το προτεινόμενο SPA, για το οποίο όπως προαναφέρθηκε ξεκινά από σήμερα η υποβολή των τελικών σχολίων. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, κύκλοι του ΥΠΕΝ εξέφραζαν την εκτίμηση πως ήταν θέμα ημερών να επέλθει συμφωνία με την Κομισιόν για τη σύμβαση αγοραπωλησίας.
Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν πως οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται πως είναι απαραίτητη για την επιτυχία του διαγωνισμού η ύπαρξη ενός μηχανισμού αντιστάθμισης ρίσκου, παρόλο που ενδεχομένως αυτός να μην αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημίες.