Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 19:44

Εχουμε αξιοποιήσει μόλις το 15% των δυνατοτήτων ανάπτυξης στον τουρισμό

Tην 11η Διεθνή Εκθεση Τουρισμού «Τουριστικό Πανόραμα 2006», που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο «EXPOATHENS», στην Ανθούσα Αττικής, έως την Κυριακή 7 Μαΐου, εγκαινίασε σήμερα η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Στην ομιλία της η υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση έχει αναδείξει την τεράστια αναπτυξιακή σημασία του τουρισμού και στα πλαίσια αυτά έχουμε αναγνωρίσει και προωθήσει τον εσωτερικό τουρισμό περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν».

Η κα Πετραλιά έδωσε έμφαση στις νέες μορφές τουρισμού, όπως ο ιαματικός, ο θρησκευτικός & προσκυνηματικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός κ.λ.π. «Στηρίζουμε ολόπλευρα όλες τις προσπάθειες για την ανάδειξη ενός νέου τουριστικού μοντέλου, που συμπληρώνει το μοντέλο του ήλιου και της θάλασσας».

«Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια οι αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα διπλασιαστούν και θα αγγίξουν το 1,6 δισεκατομμύριο ετησίως. Ταυτόχρονα, έχει διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα αξιοποιήσει μόλις το 15% των δυνατοτήτων ανάπτυξης που έχει στον τουρισμό. Κατά συνέπεια», τόνισε η υπουργός, «η πρόκληση να οδηγήσουμε τον ελληνικό τουρισμό στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης είναι υπαρκτή και κυρίως ρεαλιστική».

Προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», χρηματοδοτεί έργα υποδομής και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού τουριστικών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 720 εκ. €. Εως σήμερα, έχουν εγκριθεί περισσότερα από 5.245 επιχειρηματικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 590 εκ. ευρώ. Στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 480 επενδυτικά σχέδια και έχουν εγκριθεί περισσότερα από τα μισά, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 560 εκ. ευρώ.