Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 09:55

Αργεντινή: Υποχώρησε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός

ΜΕΙΩΘΗΚΕ τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, καθώς η κυβέρνηση έκλεισε συμφωνίας με τις εταιρείες τροφίμων, ποτών και τις κλωστοϋφαντουργίες να παγώσουν τις τιμές.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1% τον περασμένο μήνα, έναντι 1,2% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Μπουένος Αϊρες. Ο πληθωρισμός υπερέβη τις προβλέψεις των οκτώ οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι αυτός θα αυξηθεί κατά 0,9%. Ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 11,6% από 11,1% το δωδεκάμηνο έως και τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Nestor Kirchner υπέγραψες συμφωνίες με δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Procter & Gamble Co. και της Unilever NV, να παγώσουν τις τιμές έως ένα έτος, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ο Alberto Bernal, οικονομολόγος της Bear Stearns & Co. στη Ν. Υόρκη, είπε ότι οι συμφωνίες θα βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν θα λειτουργήσει σαν διαρκή λύση.

Οι δαπάνες της κυβέρνησης της Αργεντινής, αυξήθηκαν 28% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και τα έσοδα από τυς φόρους κατά 25% την ίδια χρονική περίοδο. Μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες και αύξηση των εσόδων, ώθησαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 12,3% πέρυσι, από 6,1% το 2004.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το νόμισμα της χώρας, πέσο, στα 3,0410 ανά δολάριο, στις 4:30 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης.