Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 10:07

Petroleos Venezuela: Βοήθεια στην εξερεύνηση πετρελαίου στη Βολιβία

ΣΤΗΝ εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα βοηθήσει την Βολιβία η Petroleos de Venezuela SA, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Νοτίου Αμερικής, καθώς οι δύο χώρες επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενεργείας.

Η Petroleos de Venezuela θα υπογράψει συμφωνία με την ομοειδή εταιρεία της Βολιβίας, YPF Bolivianos, στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, μιλώντας στο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βολιβίας.

«Η Ρetroleos de Venezuela επιθυμεί να επενδύσει την γνώση της στα μεγαλύτερα αποθέματα της Βολιβίας», ανέφερε ο Chavez, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Evo Morales, στην Λα Παζ.

Η προσφορά της Βενεζουέλας έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της κατάσχεσης πηγών φυσικού αερίου και πετρελαίου στη χώρα. Ο στρατός της Βολιβίας ανέπτυξε στρατιώτες σε 56 πηγές, μετά την προθεσμία 180 ημερών, που έδωσε στις ξένες εταιρείες πετρελαιοειδών ο Morales να αλλάξουν τα συμβόλαιά τους με την κρατική εταιρεία ενεργείας.

Επίσης, η Petroleos de Venezuela, θα επενδύσει ξεχωριστά σε μονάδα φυσικού αερίου στη Βολιβια, σύμφωνα με τον Chavez. Δεν δόθηκαν λεπτομερή στοιχεία της επένδυσης.

«Το εργοστάσιο θα δημιουργηθεί μέσα σε έξι μήνες», είπε. Η Βενεζουέλα και η Βολιβία, έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στη Νότιο Αφρική.

Ο εκπρόσωπος της Petroleos de Venezuela, αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα στην εφημερίδα El Nacional, το οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να στείλει τουλάχιστον έξι ελεγκτές ή οικονομικούς τεχνικούς στη Βολιβία για να εξετάσουν τα βιβλία των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η Ρetroleos de Venezuela έχει αυξήσει την παρουσία της στη Βολιβία, από τη δημιουργία γραφείου της νωρίτερα φέτος στη Λα Παζ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Chavez και Morales θα συναντηθούν αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva και τον πρόεδρο της Αργεντινής, Nestor Kirchner, για να συζητήσουν την απόφαση της Βολιβίας.