Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 15:01

ΟΠΕΚ, Ρωσία επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- αγκάθι το Ιράν

Τα μέλη του ΟΠΕΚ υπό τη Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή, για μία μείωση της προσφοράς, την οποία θα μπορούν να αντέξουν όλοι οι πετρελαιοπαραγωγοί, αλλά και θα είναι ικανή να προσφέρει στήριγμα στις τιμές. Η επανέναρξη των συνομιλιών γεννά ελπίδες στις αγορές πετρελαίου, με τις τιμές να ανακάμπτουν. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν την νέα πρόταση του ΟΠΕΚ να είναι για μείωση της συνολικής προσφοράς κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Τα μέλη του ΟΠΕΚ υπό τη Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή, για μία μείωση της προσφοράς, την οποία θα μπορούν να αντέξουν όλοι οι πετρελαιοπαραγωγοί, αλλά και θα είναι ικανή να προσφέρει στήριγμα στις τιμές. Η επανέναρξη των συνομιλιών γεννά ελπίδες στις αγορές πετρελαίου, με τις τιμές να ανακάμπτουν. 

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους οι νέες διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 16:00 ώρα Ελλάδος, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα και στη στάση, που θα τηρήσει το Ιράν. Η Μόσχα ήταν εκείνη που είπε όχι στην απαίτηση του Ριάντ για δραστικό μαχαίρι στην προσφορά, θέλοντας να δείξει ότι έχει εξασφαλίσει ρόλο ρυθμιστική του παιχνιδιού, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον ΟΠΕΚ. 

Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία μπορούν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. Το νέο αγκάθι που προκύπτει είναι η απαίτηση του Ιράν να εξαιρεθεί από τη συμφωνία. Το Ριάντ έως τώρα απέρριπτε το ενδεχόμενο να εξαιρέσει τον μεγάλο αντίπαλό του στην περιοχή από την υποχρέωση να μειώσει την παραγωγή του. Μένει να φανεί, εάν οι ενστάσεις του θα διατηρηθούν έως τέλους και τι τελικά θα συμβεί εάν δεν καταστεί δυνατή ούτε σήμερα η συμφωνία. 

Πηγές του οργανισμού ανέφεραν στο Reuters ότι ο ΟΠΕΚ προτείνει τα δικά του μέλη να μειώσουν την προσφορά τους κατά συνολικά 800.000 βαρέλια ημερησίως και οι εκτός καρτέλ πετρελαιοπαραγωγοί κατά περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως. Το συνολικό μαχαίρι κατά 1,2 εκατ. βαρέλια θα μπορούσε να ικανοποιήσει τους επενδυτές. 

Στον απόηχο των πληροφοριών η τιμή του αργού τύπου μπρεντ σημειώνει άνοδο 1,3% στα 60,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει κοντά στα 59,6 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχύεται σε μικρότερο βαθμό, περίπου 0,6%, στα 51,8 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr