Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε σήμερα ο Γιώργος Αλογοσκούφης από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 25 κράτη-μέλη, οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και οι οποίες αναμένεται να αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα συρρικνωθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2006, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας είναι ακόμα πιο αισιόδοξες, αφού εκτιμούν ότι το ελληνικό έλλειμμα θα πέσει στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι το 2006 θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ και το 2007 στο 3,4% του ΑΕΠ.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι το 2007 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα σημειώσει αύξηση στο 3,7% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η εκτίμηση αυτή είναι εξηγήσιμη και οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη πλήρη γνώση του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής για το 2007, όπως αυτός θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου.
Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι τα όποια μέτρα κριθούν αναγκαία για τη σταθεροποίηση των ελλειμμάτων κάτω από το 3%, θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό για το 2007.
Σχολιάζοντας εξάλλου τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα των τιμών του πετρελαίου, ο υπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος, λέγοντας ότι παρά τις σημαντικές αυξήσεις η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα και ότι η ζώνη του ευρώ είναι σε θέση να απορροφά τους τριγμούς.
Τέλος, κληθείς ο υπουργός να σχολιάσει την εξαγορά του «Γερμανού» από την Cosmote, σημείωσε ότι το ελληνικό δημόσιο είχε ενημερωθεί και ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Cosmote. Παράλληλα ανέφερε ότι στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά οι προσαρμογές και οι εξαγορές επιχειρήσεων αποτελούν παράγοντα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μιας εθνικής οικονομίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ