Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 15:59

ΟΣΕΠ - Διασύνδεση των λιμανιών της Μαύρης θάλασσας και του Αιγαίου

Την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η ελληνική εξωτερική πολιτική στη περιφερειακή συνεργασία των παρευεξεινείων χωρών, υπογράμμισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανιδης, κατά την επίσκεψή του την έδρα του Οργανισμού Παρευξεινίου Συνεργασίας (ΟΣΕΠ) στην Κωνσταντινούπολη.

«Η επίσκεψη μου συμβολικά σηματοδοτεί το νέο άνοιγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ουσιαστικά κεφαλαιοποιεί πολιτικά την δυναμική ελληνική προεδρία του οργανισμού», δήλωσε στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της περιοχής που λειτουργεί ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας και έχει ήδη αποκτήσει τον δικό της προσανατολισμό και την δική της δυναμική ανάπτυξη.

Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι «πετύχαμε να ξεκινήσουμε την συζήτηση μεταξύ της Ε.Ε. και του ΟΣΕΠ» και «δημιουργήσαμε τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των κρατών μελών».

Οι μελλοντικοί στόχοι της ελληνικής πολιτικής στον ΟΣΕΠ, πρόσθεσε, είναι «να προωθήσουμε την διασύνδεση των λιμανιών της Μαύρης θάλασσας με τα λιμάνια του Αιγαίου αλλά και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα συνδυασμού μεταφορών με έναν οδικό δαχτύλιο ο οποίος θα αναπτύσσεται γύρω από τον Εύξεινο Πόντο και θα δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθεί το εμπόριο, ο τουρισμός, να διασυνδεθούν όλες εκείνες οι πόλεις στις οποίες υπήρξε ή συνεχίζει να υπάρχει και ελληνική πολιτιστική παρουσία».

«Η συνεργασία στο πλαίσιο του οργανισμού μας επιτρέπει να προωθήσουμε την ιδέα της συνεργασίας σεβασμού και συνεννόησης μεταξύ των πολιτισμών σε μια εποχή που τέτοιου είδους παραδείγματα δεν υπάρχουν πολλά», είπε ο κ Στυλιανίδης και τόνισε ότι «η Ελλάδα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και πολιτικά μπορεί να συμβάλει ακόμα περισσότερο σήμερα που πέτυχε να εκλέξει σχεδόν ομόφωνα έναν έλληνα διπλωμάτη ως γενικός γραμματέας αυτού του περιφερειακού οργανισμού».

ΑΠΕ - ΜΠΕ