Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 12:21

Νέα βουτιά στην τιμή του πετρελαίου

Νέα βουτιά καταγράφει η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς η πρόταση του Ριάντ για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά μόλις 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως δεν «πείθει» τους αναλυτές.

Νέα βουτιά καταγράφει η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς η πρόταση του Ριάντ για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά μόλις 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως δεν «πείθει» τους αναλυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του Brent στο Λονδίνο διολισθαίνει κάτω του ψυχολογικού ορίου των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς καταγράφει πτώση κατά 3% στα 59,74 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχες πιέσεις παρατηρούνται και στην τιμή του WTI, η οποία υποχωρεί κατά 2,90% και διαμορφώνεται στα 51,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του ΟΠΕΚ, όπως και των συνεργαζόμενων μη κρατών-μελών του καρτέλ, συναντώνται σήμερα στη Βιέννη, προκειμένου να λάβουν μέτρα στήριξης της τιμής του αργού.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε διαρρεύσει η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά τουλάχιστον 1,3 εκατ. βαρέλια, ως μέτρο εξισορρόπησης του ισοζυγίου προσφοράς - ζήτησης στη διεθνή αγορά.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της αραβικής χώρας αναθεώρησε σήμερα την προτεινόμενη μείωση στο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, σκορπώντας κύμα απογοήτευσης στους επενδυτές.

Οι τελευταίοι θεωρούν ότι απαιτείται σαφώς μεγαλύτερη παρέμβαση, προκειμένου να επέλθει η εξισορρόπηση στην αγορά και να αυξηθεί η τιμή του αργού, δεδομένων των μεγάλων πετρελαϊκών αποθεμάτων σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, βρίσκεται σε δυσμενή διαπραγματευτική θέση, λόγω και της υπόθεσης δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

Είναι κοινό μυστικό άλλωστε, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον της αύξησης της τιμής του αργού, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στο Ριάντ, με τελικό στόχο τη διατήρηση της παγκόσμιας παραγωγής σε παρεμφερή επίπεδα.

 Αναλυτές, οι οποίες μίλησαν χθες στο Reuters, εστίασαν επίσης και στον «παράγοντα» Ρωσία, ο ρόλος της οποίας θεωρείται «κλειδί» για τις σημερινές αποφάσεις του ΟΠΕΚ, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

naftemporiki.gr