Εκστρατεία υπέρ της διεύρυνσης της χρησιμοποίησης του ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησε χθες η Κομισιόν, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις, ενώ παράλληλα καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν από την πλευρά τους τα βήματα που απαιτούνται για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Εκστρατεία υπέρ της διεύρυνσης της χρησιμοποίησης του ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησε χθες η Κομισιόν, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις, ενώ παράλληλα καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν από την πλευρά τους τα βήματα που απαιτούνται για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.
Το σχέδιο παρουσίασαν χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις και οι επίτροποι Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Το σχέδιο θα υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της συνάντησης κορυφής της Ευρωζώνης, στις 14 Δεκεμβρίου.
Η Κομισιόν περιγράφει τα οφέλη από την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ για την Ε.Ε., το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ωστόσο θεωρεί ότι για να είναι πειστική η εκστρατεία πρέπει να επιτευχθεί η εμβάθυνση της ΟΝΕ μέσω της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, της προώθησης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, αλλά και των εκκρεμών ζητημάτων όπως ο κοινός προϋπολογισμός των χωρών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, έχει έρθει πλέον η στιγμή να αναπτυχθεί περαιτέρω ο παγκόσμιος ρόλος του ευρώ και οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν ως στόχο, όπως είπε, να δρομολογήσουν μια διαδικασία, η οποία μπορεί να επιτύχει μόνο εάν καταβληθούν κοινές προσπάθειες από την Ε.Ε., τα κράτη-μέλη, τους συμμετέχοντες στην αγορά και άλλους παράγοντες.
Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί στάθηκε στα οφέλη που θα έχουν οι επιχειρήσεις, όπου οι διεθνείς συναλλαγές θα γίνονται με μικρότερο κόστος και περιορισμένους κινδύνους, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες και φτηνές πηγές χρηματοδότησης. Θα αυξηθεί η επιρροή της Ευρωζώνης στη διεθνή σκηνή, καθώς και η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο Ισπανός επίτροπος Κανιέτε αναφέρθηκε στον δικό του τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας παγκοσμίως, με τα ποσά να φτάνουν τα 300 δισ. ευρώ ετησίως. «Εισάγουμε το 90% των αναγκών μας σε πετρέλαιο και το 70% σε φυσικό αέριο από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και μόνο το 2% από τις ΗΠΑ, αλλά παρ' όλα αυτά ως νόμισμα συναλλαγών χρησιμοποιείται για το 85% των εισαγωγών ενέργειας το δολάριο» είπε, προσθέτοντας ότι η έκθεση στο αμερικανικό νόμισμα ενέχει συναλλαγματικούς κινδύνους, οι οποίοι θα εκλείψουν εάν τα συμβόλαια προμήθειας ενέργειας γίνονται και σε ευρώ.
Στρατηγικοί τομείς
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να προωθήσουν την ευρύτερη χρήση του ευρώ σε στρατηγικούς τομείς. Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε χθες σύσταση για την προώθηση της ευρύτερης χρήσης του ευρώ στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και συναλλαγές.
Η εν λόγω σύσταση θα εξασφαλίσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μεγαλύτερη αυτονομία και ίδια χρηματοδότηση με μειωμένη έκθεση σε νομικές ενέργειες εκ μέρους δικαιοδοσιών τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα η απειλή των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων σε επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το Ιράν. Με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθεί ο στόχος της Ε.Ε. να οικοδομήσει μια Ενεργειακή Ένωση που κατοχυρώνει τον ασφαλή, βιώσιμο και προσβάσιμο ενεργειακό εφοδιασμό.
Η Επιτροπή θα δρομολογήσει επίσης μια σειρά από στοχευμένες διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους φορείς και θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα το καλοκαίρι του 2019. Ειδικότερα:
Η Επιτροπή καλεί τους ηγέτες να συζητήσουν τον διεθνή ρόλο του ευρώ κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη σύνοδο κορυφής για το ευρώ του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, έπειτα από μόλις είκοσι χρόνια ύπαρξης και σε πείσμα των καταστροφολόγων που μας συνόδευαν στην πορεία αυτή, το ευρώ έχει ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Είναι πλέον το δεύτερο νόμισμα στον κόσμο μετά το δολάριο, ενώ 60 χώρες έχουν συνδέσει το δικό τους νόμισμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με το ευρώ.
Το ευρώ είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο διεθνές νόμισμα. Περίπου 340 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούν τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ κάθε μέρα στα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Περίπου το 36% της αξίας διεθνών συναλλαγών τιμολογήθηκε ή διακανονίστηκε σε ευρώ το 2017, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων των αλλοδαπών κεντρικών τραπεζών.