Τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα, προκειμένου να μην αυξηθεί η τιμή του, ζητεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).
Τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα, προκειμένου να μην αυξηθεί η τιμή του, ζητεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).
«Ελπίζω ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή του ως έχει, να μην τη μειώσει», ανέφερε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Ο κόσμος δεν θέλει να δει, και δεν έχει ανάγκη, υψηλότερες τιμές πετρελαίου» πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, την παραμονή της συνεδρίασης του οργανισμού στη Βιέννη με αντικείμενο τη μείωση ή μη της παραγωγής του.
Reuters: Κλειδί η στάση της Ρωσίας στη σύνοδο του ΟΠΕΚ
Νωρίτερα, επικαλούμενο τέσσερις διαφορετικές πηγές, το Reuters ανέφερε πως τα μέλη του ΟΠΕΚ εργάζονται για μία συμφωνία μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά τουλάχιστον 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Τα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Βιέννη, σε μία συνεδρίαση όπου θα δώσουν το «παρών» και τα συνεργαζόμενα μη-μέλη. Στόχο αποτελεί η εξεύρεση λύσεων, προκειμένου να ανακοπεί η πτώση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία οφείλεται τόσο στις αδύναμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και στην ευμεγέθη πετρελαϊκή προσφορά. Μία από τις βασικές επιλογές του ΟΠΕΚ είναι η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, η οποία όμως προσκρούσει στην άρνηση της Ρωσίας.
Η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της περικοπής της παραγωγής, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, το Ριάντ, πέρα της ρωσικής αντίδρασης, συναντά και την αμερικανική, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ότι οι χαμηλές τιμές αργού βοηθούν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι διαδραματίζει καίριο ρόλο στις εξελίξεις, καθώς η διαπραγματευτική ισχύς της Σ. Αραβίας έχει εξασθενίσει σημαντικά. «Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε δυσμενές περιβάλλον και η στάση της Ρωσίας θα αποτελεί κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται πως το Κατάρ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εγκαταλείψει τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, τονίζοντας την πρόθεσή του να ενισχύσει τη θέση του ως του κορυφαίου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο και γενικά ως «αξιόπιστου ενεργειακού προμηθευτή παγκοσμίως». Το πλούσιο εμιράτο, που σήμερα βρίσκεται υπό αποκλεισμό από την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, σχεδιάζει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από 77 εκατομμύρια σε 110 εκατομμύρια τόνους τα επόμενα χρόνια.
Η αποχώρηση του Κατάρ από τον ΟΠΕΚ είναι ένα πλήγμα για τη Σαουδική Αραβία, η οποία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο εσωτερικό του οργανισμού. Επίσης, αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων καυσίμων εντείνεται καθώς οι μεγάλες οικονομίες επιδιώκουν να μεταβούν μακριά από τον άνθρακα.
naftemporiki.gr