Οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs και JPMorgan, συστήνουν στους επενδυτές να στραφούν το 2019 στα μετρητά. Η λάμψη τους όμως έχει αυξηθεί ήδη από φέτος. Σε μία χρονιά αβεβαιότητας- γεωπολιτκής και οικονομικής- οδεύουν προς το να προσφέρουν υψηλότερα κέρδη από μετοχές και ομόλογα στους επενδυτές για πρώτη φορά από το 1992.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs και JPMorgan, συστήνουν στους επενδυτές να στραφούν το 2019 στα μετρητά. Η λάμψη τους όμως έχει αυξηθεί ήδη από φέτος. Σε μία περίοδο γεωοπολιτική αβεβαιότητας, έντονη μεταβλητότητας στις αγορές και θολών προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία και την εταιρική κερδοφορία, προσφέρουν κάτι πολύτιμο: σταθερό κέρδος.
Στις ΗΠΑ το ρευστό και ισοδύναμά του (δηλαδή ενεργητικό που μπορεί να ρευστοποιηθεί άμεσα) είναι μεταξύ των μεγάλων κερδσμένων στις αγορές του 2018, την ώρα που μετοχές και ομολόγα δέχονται πιέσεις, ο χρυσός έχει χάσει την ελκυστικότητά του εξαιτίας των επιτοκιακών αυξήσεων και τα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, θυμίζουν τρενάκι του τρόμου.
«Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό τα μετρητά κλέβουν την παράσταση» σχολιάζει στη Wall Street Journal ο Χάνι Ρέντα, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PineBridge Investments, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται να είναι αναθεωρήσει το μερίδιό τους στο χαρτοφυλάκιό του. Δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει. Πρόσφατη έρευνα του Reuters έδειξε ότι το μερίδιο των μετρητών στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων funds παγκοσμίως στα μετρητά έχει αυξηθεί φέτος και 2 μονάδες στο 5,6%- τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017.
Οι τοποθετήσεις θα ήταν ακόμη υψηλότερες, εάν οι επενδυτές μπορούσαν να προβλέψουν ότι τα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού προσφέρουν φέτος κατά μέσο όρο απόδοση 1,7%, την ώρα που οι μετοχές, κρατικά και εταιρικά ομόλογα και μία σειρά εμπορευμάτων εμφανίζουν απώλειες. Ο παγκόσμιος δείκτης των μετοχών MSCI ACWI είναι 3% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ ο σύνθετος δείκτης κρατικών και εταιρικών ομολόγων του Bloomberg έχει σημειώσει πτώση 3,2%. Ακόμη και ο χρυσός, που λειτουργούσε επί χρόνια ως καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας, φέτος έχει υποχωρήσει 5%.
Πρόκειται για πλήρη ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, όταν οι τοποθετήσεις σε μετρητά και βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα έδιναν μεν ασφάλεια, αλλά ισχνό κέρδος. Εάν κάποιος είχε επενδύσει 100 δολάρια πριν από δέκα χρόνια σε ρευστό, σήμερα θα είχε μόλις 104,5 δολάρια. Αντιθέτως με μία ανάλογη επένδυση θα είχε σχεδόν 400 δολάρια.
Εάν οι τελευταίες ημέρες δεν κρύβουν εκπλήξεις και τελικά τα μετρητά καταφέρουν να υπερβούν σε απόδοση μετοχές και ομόλογα, θα είναι η πρώτη φορά από το 1992, που θα συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch.