Στα «μαλακά», τουλάχιστον προς τα παρόν, έπεσε χθες η Ιταλία, αφού οι Ευρωπαίοι και η Ρώμη αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση ενός κοινού τόπου σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Η συνάντηση που είχαν το Σάββατο στην Αργεντινή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιοβάνι Κόντε φαίνεται ότι «ξεμπλόκαρε» τις συζητήσεις, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για την εξεύρεση λύσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Στα «μαλακά», τουλάχιστον προς τα παρόν, έπεσε χθες η Ιταλία, αφού οι Ευρωπαίοι και η Ρώμη αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση ενός κοινού τόπου σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.
Η συνάντηση που είχαν το Σάββατο στην Αργεντινή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιοβάνι Κόντε φαίνεται ότι «ξεμπλόκαρε» τις συζητήσεις, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για την εξεύρεση λύσης. Η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδέχεται πλέον να διορθώσει το σχέδιο του προϋπολογισμού ώστε το έλλειμμα από 2,4% να περιοριστεί στο 2% ή 1,9% του ΑΕΠ το 2019. Οι Ευρωπαίοι προφανώς δεν θα επιμείνουν στην αρχική θέση για τήρηση της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης περί μείωσης του ελλείμματος στο 0,8% του ΑΕΠ.
Ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και οι υπουργοί της Γερμανίας και της Γαλλίας, εμφανίστηκαν χθες αισιόδοξοι ότι μετά το άνοιγμα που έκανε η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση τις επόμενες εβδομάδες.
Επιφυλακτική η Κομισιόν
Πάντως, η Κομισιόν κρατάει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει το επόμενο στάδιο της νομικής διαδικασίας εναντίον της Ιταλίας, που μπορεί να φτάσει μέχρι την επιβολή χρηματικού προστίμου εάν μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, τελευταία συνεδρίαση του έτους, δεν έχουν δημιουργηθεί προοπτικές επίλυσης του προβλήματος.
Είναι προφανές ότι η αποφυγή της ρήξης μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης αποτελούσε κοινή επιλογή και των δύο πλευρών.
Αναφορικά με τους Ευρωπαίους, οι αρνητικές πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις που έχει λάβει στη Γαλλία το κίνημα των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων» καθιστούσε αποτρεπτική οποιαδήποτε περαιτέρω φόρτιση του κλίματος στην Ευρωζώνη. Και μια ανοικτή σύγκρουση της Ιταλίας με τους εταίρους της θα είχε σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις χώρες.
Φυσικά, κερδισμένη είναι και η λαϊκίστικη ιταλική κυβέρνηση, η οποία ναι μεν βάζει νερό στο κρασί της αποδεχόμενη όπως όλα δείχνουν να διορθώσει τον προϋπολογισμό, ωστόσο θα μπορέσει να κάνει το μεγαλύτερο μέρος των παροχών που είχε σχεδιάσει αρχικά και το κυριότερο αποφεύγει, τουλάχιστον προς το παρόν, την περαιτέρω πίεση των αγορών και την αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων.