Στην έκδοση διεθνούς εταιρικού ομολόγου, ύψους 400-500 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προχωρήσει η ΔΕΗ εντός του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Αυτό σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, προσθέτοντας ότι απομένουν πλέον μόνο τα τυπικά για την προετοιμασία της έκδοσης, καθώς η προεργασία έχει ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο.
Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Στην έκδοση διεθνούς εταιρικού ομολόγου, ύψους 400-500 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προχωρήσει η ΔΕΗ εντός του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Αυτό σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, προσθέτοντας ότι απομένουν πλέον μόνο τα τυπικά για την προετοιμασία της έκδοσης, καθώς η προεργασία έχει ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι οι ομολογίες να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Επίσης, από τις επαφές που έχουν γίνει με υποψήφιους θεσμικούς επενδυτές, καταγράφεται ήδη πολύ θετική ανταπόκριση, γεγονός που προοιωνίζεται την επιτυχία της έκδοσης.
Σκοπός της ΔΕΗ είναι τα χρήματα που θα αντληθούν να αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων, καθώς και για την κάλυψη μέρους του διεθνούς ομολόγου, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που λήγει τον Απρίλιο.
Όπως σημειώνουν μάλιστα οι πηγές της επιχείρησης, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της ΔΕΗ, το μείζον με την έκδοση είναι να διασφαλισθούν οι ανάγκες της επιχείρησης σε ρευστότητα, ενώ έρχεται σε δεύτερη μοίρα το ύψος στο οποίο θα «κλειδώσει» το επιτόκιο.
Για σχέδιο εξόδου στις διεθνείς αγορές έκανε νύξη η ΔΕΗ χθες, στην επίσημη ανακοίνωσή της για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα, από «CCC» σε «CCC+», με τον οίκο αξιολόγησης να αναβαθμίζει παράλληλα και τις προοπτικές (outlook) της επιχείρησης από αρνητικές σε θετικές.
«Η αναβάθμιση αυτή είναι θετικός οιωνός για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές που σχεδιάζεται. Οι προσπάθειες και οι δράσεις της επιχείρησης, με τις οποίες εκτός των άλλων θα προκύψει περαιτέρω αναβάθμιση, είναι σε πλήρη εξέλιξη», αναφερόταν χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου.
Αίτημα παράτασης για λιγνιτικές μονάδες
Την ίδια στιγμή, όσον αφορά το μέτωπο του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων στη Μελίτη της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη, οι ίδιοι κύκλοι της ΔΕΗ επισημαίνουν πως η ΔΕΗ απέστειλε την Παρασκευή επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κοινοποιώντας την και στην Κομισιόν, με την οποία υποβάλλεται το αίτημα νέας παράτασης στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Μάλιστα, δίνουν πιθανότητες 50% να γίνει δεκτό το αίτημα από τις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν, η παράταση είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχία του διαγωνισμού, η οποία περνά από τη διασάφηση της στάσης της Κομισιόν αναφορικά με τη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, τον οποίο έχει ήδη προκοινοποιήσει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες.
Με βάση τους ίδιους κύκλους, αν και είναι βέβαιο πως οι λιγνιτικές μονάδες θα πάρουν το «πράσινο φως» για συμμετοχή στον Μηχανισμό, και επομένως ότι θα δικαιούνται αποζημίωση, όσο το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, οι υποψήφιοι επενδυτές δεν μπορούν να τη συνυπολογίσουν ως μελλοντικό έσοδο στις προσφορές τους.
Όπως συμπληρώνουν, τα ξεκάθαρα «σήματα» της Κομισιόν αναφορικά με τον Μόνιμο Μηχανισμό είναι αναγκαία, από τη στιγμή που η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. δεν έχει αποδεχθεί τις προτάσεις που έχει υποβάλει η ΔΕΗ για τη συμμετοχή της τόσο σε μελλοντικά έσοδα των ιδιωτικοποιημένων μονάδων από τον Μηχανισμό, όσο και σε ενδεχόμενες ζημίες που θα παρουσιάσουν τα εργοστάσια κατά την πρώτη διετία λειτουργίας υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Δύο προτάσεις που «απαντούσαν» στον κίνδυνο είτε να μην υπάρξει συμμετοχή στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, είτε τα προσφερόμενα τιμήματα να μην είναι ικανοποιητικά.