Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 22:56

Θερμός χειμώνας για τα ξενοδοχεία στους ορεινούς προορισμούς

Αρχίζουν να ζεσταίνονται τα ταμεία των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς με βάση τις προκρατήσεις για τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ αυξημένη ζήτηση σε σύγκριση με πέρυσι παρουσιάζουν και οι προτάσεις-πακέτα των τουριστικών γραφείων για το εσωτερικό και το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου την πρότασή της για καθιέρωση της «Λευκής Εβδομάδας» εντός του Φεβρουαρίου με στόχο την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού.

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Αρχίζουν να ζεσταίνονται τα ταμεία των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς με βάση τις προκρατήσεις για τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ αυξημένη ζήτηση σε σύγκριση με πέρυσι παρουσιάζουν και οι προτάσεις-πακέτα των τουριστικών γραφείων για το εσωτερικό και το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου την πρότασή της για καθιέρωση της «Λευκής Εβδομάδας» εντός του Φεβρουαρίου με στόχο την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού.

Προορισμοί όπως το Πήλιο, η ορεινή Αρκαδία, τα Καλάβρυτα, τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα στη Βορειοδυτική Ελλάδα, αλλά και τα Τρίκαλα Θεσσαλίας εμφανίζουν μέχρι στιγμής ικανοποιητικά επίπεδα αναφορικά με τις κρατήσεις και οι ξενοδόχοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του φετινού χειμώνα.

Τα Τρίκαλα αναδεικνύονται σε must προορισμό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, καθώς εκεί λειτουργεί και το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο όλης της χώρας για τη συγκεκριμένη περίοδο, ο Μύλος των Ξωτικών. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Τρικάλων Σωτήρης Φαμίσης από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου οι πληρότητες για όλα τα Σαββατοκύριακα στο νομό είναι σχεδόν 100% ενώ ανάλογη είναι η εικόνα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το θεματικό πάρκο είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που τα Τρίκαλα προσελκύουν αρκετό τουρισμό για τις ημέρες των γιορτών, ωστόσο -όπως υπογραμμίζει ο κ. Φαμίσης- είναι ακόμη τα Μετέωρα που προσελκύουν πολλούς Έλληνες, αλλά και ξένους όπως και ο ορεινός όγκος στην Ελάτη και το Περτούλι με το χιονοδρομικό κέντρο, που συντελούν στην άνοδο της ζήτησης.

Καλές ημέρες και αν χιονίσει ακόμη καλύτερες περιμένουν και τα Καλάβρυτα. Τα ξενοδοχεία της πόλης ήδη από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο καταγράφουν ικανοποιητικές πληρότητες σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η περιοχή έχει επωφεληθεί από την ολοκλήρωση της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών και είναι ακόμη πιο εύκολα προσιτή από μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως την Αθήνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής  Κωνσταντίνο Δαφαλιά, για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρατηρείται ήδη μια αυξημένη πληρότητα, που φτάνει με βάση τις υφιστάμενες κρατήσεις στο 60%-70%. «Θα έλεγα», σημειώνει ο κ. Δαφαλιάς, «ότι η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι κάπως καλύτερη από την προηγούμενη».

Αυξημένες πληρότητες καταγράφουν και άλλες περιοχές, όπως το Πήλιο αλλά και τα Ζαγοροχώρια που πλησιάζουν ήδη το 100% για τις γιορτινές ημέρες.

Τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα είναι από τις περιοχές μαζί με την ορεινή Αρκαδία, το Πήλιο αλλά και την Εύβοια που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και στα πακέτα που προωθούν τα τουριστικά γραφεία σύμφωνα με τον πρόεδρο της FedHatta Λύσσανδρο Τσιλίδη.

Επίσης σταθερά αγαπημένοι προορισμοί για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παραμένουν για τους Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό η Βιέννη, το Λονδίνο, το Μόναχο, αλλά και η Ισπανία σημειώνει στη «Ν» ο κ. Τσιλίδης. «Μέχρι στιγμής έχουμε καλύψει την περσινή ζήτηση, δείγμα ότι καταγράφεται μια αυξημένη κινητικότητα» σημειώνει και προσθέτει ότι «τα τουριστικά γραφεία φαίνεται σταδιακά να μειώνουν το μεγάλο έλλειμμα που είχαν καταγράψει τα πρώτα χρόνια της κρίσης όταν είχαν χάσει το 80% της δουλειάς τους».

Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) Ανδρέα Μανδρίνου στο ΑΠΕ, η Θεσσαλονίκη είναι δημοφιλής προορισμός ιδιαίτερα για την Πρωτοχρονιά, όπου οι πληρότητες αγγίζουν το 90%. Οι επισκέπτες της πόλης -εκτός από την Ελλάδα- προέρχονται από την Κύπρο και τα Βαλκάνια, ενώ ιδιαιτέρως χαμηλή φέτος είναι η προσέλευση από Τουρκία. Τα Χριστούγεννα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΞΘ, οι πληρότητες κυμαίνονται σε πιο χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 75%.

Πρόταση για θέσπιση «Λευκής Εβδομάδας»

Στο μεταξύ την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για θέσπιση της «Λευκής Εβδομάδας» επανέφερε ο έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΞ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας, σε παρέμβασή του στην ημερίδα του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας «SnowClub» και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με θέμα «Αναπτυξιακές Προοπτικές και Βιωσιμότητα των Χιονοδρομικών Κέντρων της Ελλάδας», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Πρόκειται για πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας προς τα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας, προκειμένου να θεσπιστεί ολιγοήμερη «σχολική ανάπαυλα» κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου -στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών χωρών-, προτείνοντας ένα εκδρομικό τετραήμερο εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια του οποίου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται πιο κοντά στην ελληνική φύση και τα βουνά της, με προνομιακούς όρους φιλοξενίας και διαμονής.

Η πρόταση της ΠΟΞ αποσκοπεί, όπως ανέφερε ο κ. Καλλίας, πρωτίστως, στη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων και κινήτρων για περιηγήσεις και επισκέψεις οικογενειών στις περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, με ταυτόχρονη ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών στοιχείων κάθε περιοχής και επιπρόσθετα, στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών στους δοκιμαζόμενους από την κρίση προορισμούς που στηρίζονται στον Έλληνα επισκέπτη.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο κ. Καλλίας αναφέρθηκε στην αμφίδρομη σχέση των χιονοδρομικών κέντρων και των ξενοδοχείων που βρίσκονται τριγύρω, λέγοντας πως η αυξημένη ζήτηση προς τη μια πλευρά οδηγεί σε ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης και προς την άλλη πλευρά. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι τα χιονοδρομικά μας κέντρα χρειάζονται τις κατάλληλες υποδομές και την απαραίτητη συντήρηση για να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στην ορεινή Ελλάδα και με επισκέπτες από το εξωτερικό. Όπως σημείωσε, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σύνδεση των χιονοδρομικών κέντρων με δραστηριότητες όλο το χρόνο (περιπατητικός τουρισμός, τουρισμός περιπέτειας, αναρριχητικός και ορειβατικός τουρισμός κ.λπ.).

Η ΠΟΞ επαναφέρει το αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία (Τουρισμού - Παιδείας), με αφορμή την κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το θεματικό τουρισμό, έτσι ώστε η «Λευκή Εβδομάδα» να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.