Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 00:01

Επιφυλακτικό κλίμα

ΣΕ ΣΤΕΝΟ εύρος διακύμανσης κινήθηκαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού λόγω του επιφυλακτικού κλίματος που επικράτησε εν' όψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

ΣΕ ΣΤΕΝΟ εύρος διακύμανσης κινήθηκαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού λόγω του επιφυλακτικού κλίματος που επικράτησε εν' όψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Αρνητικά για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λειτούργησε η πτώση των τιμών του πετρελαίου στα κατώτερα τριών εβδομάδων, με πρωταγωνιστές στις απώλειες τις μετοχές ενέργειας, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καθηλώνονται κοντά στο υψηλό ρεκόρ πενταετίας.

Βασικό ρόλο στην τάση έπαιξε το υποτονικό κλίμα στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια.

Ο τόνος στη Wall Street ήταν περισσότερο αντιφατικός καθώς οι επενδυτές χαιρέτησαν τη φθίνουσα πορεία των τιμών του πετρελαίου και τα νέα για συγχωνεύσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά παρέμειναν επιφυλακτικοί.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 2,3% όταν έκλεισαν οι αγορές στην Ευρώπη, στα 68,55 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές ενέργειας έχασαν περίπου 5% την περασμένη εβδομάδα στον απόηχο της ανακοίνωσης για απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων. Ενώ τα νέα ήταν καλά για την αγορά ωστόσο ήταν κακά για τις πετρελαϊκές μετοχές. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με οριακή άνοδο στις 1.399,35 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 6.127,98 μονάδες με άνοδο 0,24%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.282,40 μονάδες με πτώση 0,08% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 6.067,10 μονάδες, με απώλειες 0,40%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,1%, ενώ νωρίτερα ενισχυόταν έως και 0,6%. Τα 11 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με άνοδο.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των χρηματοοικονομικών οργανισμών, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα σηματοδοτήσει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.

Από τις τράπεζες η HSBC ανέβηκε κατά 1,7%, η UniCredit SpA κατά 1,6% και η UBS κατά 1,3%. Ο Nikkei κέρδισε 0,80% κλείνοντας στις 17.291,67 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ