Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν αναρριχηθεί, μετά την υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι των νομισμάτων της περιφέρειας, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη πρόβλεψη της Dell Inc. για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Canon Inc. και της Quanta Computer Inc.

Οι μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών ηλεκτρικής ενεργείας της Ιαπωνίας, όπως της Tokyo Electric Power Co., οδήγησαν τις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές άλλαξαν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα τοποθέτησαν σε εταιρείες που επηρεάζονται λιγότερο από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η Tokyo Electric και η Kansai Electric Power Co., θα ανακοινώσουν σήμερα τα αποτελέσματά τους.

O Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,3%, φθάνοντας στις 142,84 μονάδες στις 11:25 π.μ. στο Τόκυο. Χθες, ο δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα στη διάρκεια της ηλικίας του 19 ετών. Ο κλάδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε, ενώ των εταιρειών κοινής ωφελείας, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο.

Στην Ιαπωνία, που αποτελεί περίπου το 60% της αξίας του περιφερειακού δείκτη, ο Nikkei υποχώρησε 0,3%. Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex σημείωσε απώλειες 0,5%.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Κίνα, τη Μαλαισία και τη Ν. Ζηλανδία. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι δείκτες στις λοιπές αγορές της Ασίας.