Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 08:00

Samsung, Hynix: Αύξησαν τις τιμές των chip για πρώτη φορά φέτος

ΣΤΗΝ αύξηση των τιμών των chip που χρησιμοποιούνται στις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και στα κινητά τηλέφωνα, προχώρησαν για πρώτη φορά φέτος, μετά τον περιορισμό του κόρου στην αγορά, οι Samsung Electronics Co. και Hynix Semiconductor Inc., που παράγουν περίπου το 67% των εν λόγω chip. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών.

Η Samsung, που παράγει το ήμισυ των NAND chip, αύξησε τις τιμές των ημιαγωγών σε μονοψήφιο ποσοστιαίο αριθμό στα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με τον Chu Woo Sik, επικεφαλής του τμήματος σχέσεων επενδυτών της εταιρείας, σε σημερινή του συνέντευξη. Χθες η Hynix ανακοίνωσε ότι και αυτή αύξησε τις τιμές στα τέλη του μήνα που πέρασε, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Οι αυξήσεις ενδέχεται να βοηθήσουν στην αύξηση της κερδοφορίας του κλάδου των NAND chip, ο οποίος προβλέπεται να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό έναντι των άλλων κατηγοριών ημιαγωγών για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Η χαμηλότερη από ότι αναμενόταν ζήτηση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου από εταιρείες όπως η Apple Computer Inc., είχε ως αποτέλεσμα τον κορεσμό των chip και την ώθηση των τιμών τους κατά 66% χαμηλότερα στην αγορά σποτ. Η Apple χρησιμοποιεί τα chip NAND στη συσκευή αναπαραγωγής μουσικής που κατασκευάζει iPod Nano.

Οι μετοχές της Hynix σημείωσαν άνοδο 5,1%, τη μεγαλύτερη από τις 26 Ιανουαρίου, φθάνοντας στα 33.100 ουόν η μία στις 10:49 π.μ. στη Σεούλ και οι μετοχές της Samsung σημείωσαν άνοδο 1,2%, φθάνοντας στα 663.000 ουόν η μία.

Σύμφωνα με την World Semiconductor Trade Statistics, οι πωλήσεις των chip NAND αυξήθηκαν 55% πέρυσι, υπερβαίνοντας τις πωλήσεις όλων των άλλων ημιαγωγών, τουλάχιστον κατά 10 δισ. δολ. Οι πωλήσεις των NAND chip, πιθανώς να αυξηθούν κατά 28% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της.