Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 16:24

Παπαθανασίου: Το λιανεμπόριο απορρόφησε τις αυξήσεις στα καύσιμα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου, η πλειονότητα του λιανεμπορίου στη χώρα μας έχει απορροφήσει τις αυξήσεις που σημειώνονται στις τιμές των υγρών καυσίμων.

Αυτό υποστήριξε ο υφυπουργός μετά τη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος με θέμα την αναμόρφωση των αγορανομικών διατάξεων για την αποτελεσματικότερη πάταξη του λαθρεμπορίου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στη συνεχεια ο πρόεδρος των Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων Ατικής, Γιώργος Μασαλής, μέσα στο μήνα αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα λιπαντικά αυτοκινήτων κατά 8% με 10%, εξαιτίας της ανόδου των τιμών των υγρών καυσίμων. Όπως διευκρίνισε, η αύξηση αυτή υπολογίζεται σε 3 ευρώ το πεντάλιτρο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενιζοπωλών Ελλάδος, Δ.Μακρυβέλιος, σημείωσε πως εάν την ερχόμενη εβδομάδα οι τιμές που ανακοινωθούν είναι μειωμένες, αυτό θα περάσει αμέσως στις λιανικές τιμές καυσίμων.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Shell στην Ελλάδα, Παναγιώτης Ξυνής, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρείας, εκτίμησε ότι η δραματική κατάσταση στη διεθνή αγορά υγρών καυσίμων θα συνεχιστεί.

Όπως είπε, οι διεθνείς τιμές θα διατηρηθούν υψηλές, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη πλήρους απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς υγρών καυσίμων (ωράριο, βυτιοφόρα κλπ).

Όπως επίσης παρατήρησε ο κ. Ξυνής, αναφερόμενος στη λειτουργία του ανταγωνισμού, στη χώρα μας λειτουργούν 8.500 πρατήρια, ενώ η ελληνική αγορά θα μπορούσε να λειτουργεί επαρκέστατα με 5.000 πρατήρια.